Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 13:35

Εξαιρέσεις στα ασφαλιστήρια υγείας. Μέρος Γ: Ο ρόλος του ασφαλιστικού συμβούλου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)

Όπως σε κάθε ασφαλιστική σύμβαση, κομβικό ρόλο μεταξύ εταιρείας και ασφαλιζόμενου παίζει ο ασφαλιστικός σύμβουλος. Η εμπειρία του είναι σημαντική έτσι ώστε να μπορέσει να βρει τη χρυσή τομή και να δημιουργήσει μια συμφέρουσα συνεργασία και για τις δύο πλευρές. 


Μέρος Γ. Η γνώμη ενός επαγγελματία και η ''μεγάλη εικόνα''.

Παρακάτω είναι μερικά βασικά σημεία τα οποία θα πρέπει να εξηγήσει στον ασφαλιζόμενο εφόσον προταθεί κάποιος ειδικός όρος. Σημεία τα οποία στηρίζονται στην εξειδίκευση και στη μακρόχρονη εμπειρία με το αντικείμενο. Μην έχουμε αντίστοιχες απαιτήσεις από κάποιον του οποίου η ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι μια δεύτερη-τρίτη απασχόληση.

1. Κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα.

Πρώτο και κύριο μέλημά μας είναι να κοιτάξουμε με ψυχραιμία τη ''μεγάλη εικόνα''. Σαφώς και όλοι μας θέλουμε να είμαστε καλυμμένοι για τα πάντα. Αυτό όμως πρακτικά δεν είναι εφικτό. Κάθε ασφαλιστήριο έχει εξαιρέσεις ούτως ή άλλως. Εκτός όμως από τις εξαιρέσεις, οι οποίες είναι 5 ή 10, καλύπτονται χιλιάδες άλλα περιστατικά (ασθένειες και ατυχήματα). Κάποιος που είναι δεν έχει ιδιωτική ασφάλιση δεν καλύπτεται ούτως ή άλλως για ένα προϋπάρχον πρόβλημα υγείας. Αξίζει να απορρίψει την ασφάλιση για τόσα άλλα που καλύπτονται;

2. Δεν επηρεαζόμαστε από το περιβάλλον μας.

Καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον περίγυρό μας και να παίρνουμε τη γνώμη από άτομα που εμπιστευόμαστε. Σε κάθε ζήτημα όμως πρέπει να ζητάμε τη γνώμη από άτομα σχετικά με το θέμα, τα οποία μπορούν να στηρίξουν τη θέση τους με επιχειρήματα. Επειδή όμως για την ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα όλοι έχουν ''κάποιο γνωστό'', ή κάτι ''έχουν ακούσει'' κτλ πρέπει να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί.

3. Κανένας γιατρός δεν πρόκειται να παραδεχτεί κακή θεραπεία.

Σαφώς και ο πιο ειδικός στα θέματα υγείας είναι ο γιατρός μας. Είναι λοιπόν λογικό να τον συμβουλευόμαστε όταν κάτι σχετίζεται με μια θεραπεία που κάνουμε ή κάναμε. Αντίστοιχα, το ιατρικό ιστορικό ενός υποψήφιου προς ασφάλιση το εξετάζουν οι αρμόδιοι γιατροί της εταιρείας. Βλέπουν όμως το θέμα από διαφορετική σκοπιά.
Ο θεράπων ιατρός θα υποστηρίξει ότι η θεραπεία στον ασθενή του έγινε με τον καλύτερο τρόπο και οι όποιες πιθανότητες επιπλοκών είναι μηδαμινές. Σε περίπτωση επιπλοκών όμως (ή και μη συμμόρφωσης του ασθενή στις οδηγίες του) δεν θα είναι εκείνος που θα επιβαρυνθεί με το κόστος μιας νέας θεραπείας. Ο γιατρός της εταιρείας ,αντίθετα, έχει ευθύνη να εκτιμήσει τις πιθανές επιπλοκές και το οικονομικό τους κόστος το οποίο θα βαρύνει την ασφαλιστική εταιρεία στην οποία εργάζεται.

4. Κανένας δικηγόρος δεν πρόκειται να πληρώσει μια αποζημίωση σε κάποιον ανασφάλιστο.

Ένας άλλος κλάδος που έχει σχεδόν πάντα άποψη σε θέματα ιδιωτικής ασφάλισης είναι οι δικηγόροι. Θεωρητικά η γνώμη τους έχει βάση αλλά και πάλι πρέπει να φιλτράρεται με προσοχή. Αυτό γιατί κανένας δικηγόρος δεν θα καλύψει με δικά του χρήματα μια νοσηλεία (έστω ένα τροχαίο ατύχημα το οποίο δεν εξαιρείται) σε κάποιον τον οποίο καθοδήγησε να απορρίψει μια ασφάλιση λόγω κάποιας εξαίρεσης-ειδικού όρου.

5. Κρατάμε το δικαίωμα για επανεξέταση.

Ακόμα και να χρειαστεί να αποδεχτούμε μια εξαίρεση, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε τη δυνατότητα μιας επανεξέτασης του όρου μετά από κάποια χρόνια. Να επανέλθουμε δηλαδή στην ασφαλιστική μας με νέες εξετάσεις και να αποδείξουμε τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας μας. Σε τέτοια περίπτωση μπορούμε, πιθανώς, να επιτύχουμε μια βελτίωση στους όρους.

6. Οι εξαιρέσεις προστατεύουν συνολικά το πελατολόγιο και συγκρατούν τα ασφάλιστρα.

Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο αλλά είναι προς το συμφέρον του ασφαλισμένου μεσομακροπρόθεσμα η ασφαλιστική του εταιρεία να ακολουθεί αυστηρή πολιτική ανάληψης κινδύνων. Όπως είναι γνωστό, τα ασφάλιστρα ενός προγράμματος καθορίζονται από τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Όταν μια εταιρεία δεν είναι προσεκτική στις καλύψεις της και αναλαμβάνει με ευκολία προϋπάρχοντα προβλήματα, είναι δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσει υψηλές αποζημιώσεις με αναγκαστική αύξηση στα ασφάλιστρα. Γιατί όμως ένας άνθρωπος που φρόντισε να ασφαλιστεί νέος και υγιής να επιβαρυνθεί με παραπάνω ασφάλιστρα επειδή ορισμένοι ''θυμήθηκαν'' να ασφαλιστούν στα 55 και στα 60 θέλοντας μόνο να καλύψουν τα προβλήματα υγείας τους;

7. Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι εμπορικές επιχειρήσεις και δεν έχουν συμφέρον να χάνουν πελάτες.

Για να το κάνουν όμως σημαίνει ότι υπάρχουν κάποια στατιστικά ιατρικά δεδομένα σχετικά με τις διάφορες παθήσεις και τις τυχόν επιπλοκές τους. Αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να τα παραβλέψουν εύκολα και να ρισκάρουν περισσότερο από όσο επιτρέπει η πολιτική τους. Μην ξεχνάμε ότι η ίδια πολιτική ακολουθείται σε ένα σύνολο χιλιάδων ασφαλισμένων όπου μια πιο ''χαλαρή πολιτική'' μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε αποζημιώσεις παραπάνω.

8. Ζητάμε επανεξέταση εάν κάτι μας φαίνεται υπερβολικό.

Δεν είναι απίθανο μια ασφαλιστική εταιρεία να δώσει μια αρχική πρόταση για ειδικό όρο που να φαίνεται υπερβολικός. Εκεί είναι θεμιτό, εφόσον μπορούμε και ρεαλιστικά να το στηρίξουμε, να ζητήσουμε μια επανεξέταση, προσκομίζοντας επιπλέον ιατρικά δεδομένα, γνωματεύσεις κτλ. πριν την τελική αποδοχή ή μη.

9. Μια εξαίρεση δεν πρέπει να την παίρνουμε προσωπικά.

Κάθε εταιρεία εξετάζει καθημερινά πολλές δεκάδες αιτήματα και ο τρόπος αξιολόγησής τους είναι λίγο πολύ τυποποιημένος. Δεν θα πρέπει λοιπόν κάποιος ασφαλιζόμενος να θεωρεί ότι μια εταιρεία τον στοχοποιεί ή τον προσβάλει σε προσωπικό επίπεδο. ''It's just business''...

Είδαμε στα 3 μέρη αυτής της ανάλυσης μερικά βασικά ρεαλιστικά δεδομένα που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς υγείας σε καταστάσεις οι οποίες απαιτούν ρεαλισμό και ξεκάθαρη σκέψη. Το αν για κάποιον αξίζει η ασφάλιση υγείας ή όχι είναι προσωπικό θέμα.
Για όσους όμως θεωρούν ότι αξίζει, προτείνω να αντιμετωπίζουν κάθε λεπτομέρεια με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν και όχι με κάτι που θα θέλαμε να ισχύει σε μια ιδεατή κατάσταση.

Αξιολογούμε τα δεδομένα, αντισταθμίζουμε κόστος και όφελος και αποφασίζουμε.

Σημείωση: Σαφώς και η αναφορά σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι δεν αποτελεί γενίκευση. Αντίθετα, πολλοί τέτοιοι επιστήμονες κατανοούν τη σημασία της ασφάλισης και το δικό τους συμβουλευτικό ρόλο. Δυστυχώς όμως τα περιστατικά και οι συμπεριφορές που αναφέρονται είναι πάρα πολύ συχνά και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σαν ''μεμονωμένα''.

Διαβάστηκε 2857 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019 19:15

Σας ενδιαφέρει η ιδιωτική ασφάλιση υγείας;

Σίγουρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να σας καλύπτει.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ

Ηράκλειο | Αθήνα | Θεσσαλονίκη

Ενιαία γραμμή επικοινωνίας: 211 800 4634

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΑΣ 

 • Κατερίνα Γαλανού (Δημοσιογράφος - Αθήνα)

  Εξαιρετική η μέχρι τώρα συνεργασία μας. Άκρως επαγγελματική με το σωστό βαθμό οικειότητας. Βοηθάει τον πελάτη της Εθνικής να έχει την αίσθηση ενός πολύ σοβαρού επαγγελματία και ταυτοχρόνως ενός ανθρώπου πρόθυμου να βοηθήσει ανά πάσα στιγμή. Δεν "παγιδεύει" τον πελάτη, επισημαίνει με σχολαστικότητα τις μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να είναι κρίσιμες και ανταποκρίνεται με εξαιρετική συνέπεια και ταχύτητα στα αιτήματα ή τις απορίες. Είναι ένας ευπρόσωπος ασφαλιστικός σύμβουλος. Μέχρι στιγμής η επικοινωνία μου με την Εθνική με σύνδεσμο τον κ. Ματωνάκη είναι εξαιρετική. Προσβλέπω το ίδιο και στο μέλλον.
 • Μαρία Κούνα (Ιδ. Υπάλληλος - Γλυφάδα Αττικής)

  Ο κος Ματωνάκης με κέρδισε πριν καν τον γνωρίσω μέσα απο την εξαιρετική ιστοσελίδα του. Συνεργαστήκαμε εξ' ολοκλήρου διαδικτυακά κ από την πρώτη κιόλας ηλεκτρονική μας επικοινωνία κατάλαβα οτι βρήκα αυτό που ζητούσα σε έναν συνεργάτη. Είναι εξαιρετικά καταρτισμένος κ έτοιμος να απαντήσει με σαφήνεια σε ό,τι ακριβώς ερωτηθεί χωρις να ξεφεύγει ποτέ από το θέμα, χωρίς κλισέ κ γενικότητες. Αν και σε τόσο νεαρή ηλικία είναι απο τους πιο σωστούς επαγγελματίες που γνωρίζω.
 • Ρένα Παρασκευοπούλου (Ιδ. Υπάλληλος - Αγία Παρασκευή Αττικής)

  Ο κύριος Ματωνάκης είναι για εμένα ο ορισμός του σωστού επαγγελματία. Είναι τρομερά άμεσος, αφιερώνει πολύ χρόνο για να πείσει με επιχειρήματα και να προτείνει τη σωστή εξατομικευμένη λύση σε κάθε πελάτη του, του οποίου τις ανάγκες κατανοεί πρώτα βαθιά. Η επιβεβαίωση για τη σωστή επιλογή που έκανα - και σε επίπεδο ασφαλιστή και σε επίπεδο εταιρείας - ήρθε, όταν σε ένα μόλις μήνα έτυχε περιστατικό στο ένα παιδί μου, όπου με την καθοδήγηση του κύριου Ματωνάκη και τις άρτιες διαδικασίες της Εθνικής Ασφαλιστικής, αποζημιωθήκαμε άμεσα...

 • Μαρία Κανταρέλη (Αθήνα)

  Απόλυτα ικανοποιητική η επαφή μας. Προσπαθει να εντοπίσει και να εξηγήσει τα δυσνόητα και πιο σημαντικά σημεία ενος συμβολαίου ετσι ωστε κάθε ενδιαφερόμενος για νέα ασφάλεια να μπορεί να αξιολογήσει εναλλακτικές λύσεις. Είναι πολύ εξυπηρετικός από τη φύση του και κάνοντας εξαιρετική χρήση της τεχνολογίας απλοποιεί την ζωή όλων.
 • Κωνσταντίνος Αντωνίου (Ιδιωτικός Υπάλληλος - Αθήνα)

  Κατατοπιστικότατο site.Δεν υπήρχε πίεση. Η γραπτή πρόταση ήταν πλήρης γενικά αλλά και εξατομικευμένη. Γρήγορη, θετική και πλήρης ανταπόκριση. Γενικά είμαι απόλυτα ικανοποιημένος σε όλους τους τομείς της επικοινωνίας μας.
 • Ιωάννης Γιαννακόπουλος (Προγραμματιστής Η/Υ - Μαρούσι Αττικής)

  ο κ. Ματωνάκης είναι σωστός επαγγελματίας, γνώστης του ασφαλιστικού κλάδου, φιλικός και πάντοτε πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία/ερώτηση. Βασικό χαρακτηριστικό του επίσης είναι ότι απαντά πάντοτε επί του θέματος (to the point).
 • Δημήτρης Ζαχαρίας (Ιδιωτικός Υπάλληλος - Πειραιάς)

  Από την έρευνα αγοράς μου θεώρησα τον κύριο Ματωνάκη ως τον πλέον επαγγελματία από τις εναλλακτικές μου. Φιλικός , προσιτός , ανθρώπινος , εξαιρετικά ενημερωμένος για το αντικείμενο εργασίας του, κατάλαβε αμέσως τις απαιτήσεις και τις ανάγκες μου αποσπώντας την εμπιστοσύνη μου . Ένας εξαιρετικός επαγγελματίας που συνδυάζει την απλότητα και την συνέπεια με υψηλού επαγγελματικού επιπέδου συνεργασία .
 • Γεώργιος Μπέκας (Ιδιωτικός Υπάλληλος - Πειραιάς)

  Στον κο Ματωνάκη διακρίνω έναν γνώστη του αντικειμένου, άψογο επαγγελματία, και άμεσα διαθέσιμο με όλους τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας. Αν και δεν τον γνώριζα προσωπικά, έπειτα από αρκετό καιρό συζητήσεων και όντας λιγάκι δύσπιστος στο θέμα ασφάλειες υγείας μέσω διαδικτύου (παρόλο που είμαι γνώστης των νέων τεχνολογιών και των υπηρεσιών μέσω διαδικτύου - χώρος άλλωστε στον οποίο δραστηριοποιούμαι και εγώ), με προβλημάτισε το γεγονός της απόστασης, και ότι σε ενδεχόμενη ανάγκη ο ασφαλιστής μου θα βρίσκεται αρκετά μακριά.....
 • Νικολέτα Χαλκιαδάκη (Ιδιωτική Υπάλληλος - Αθήνα)

  Άψογος. Αποζημιώθηκα και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη.
 • Εμμανουήλ Φορτσάκης (Πολιτικός Μηχανικός Ηράκλειο Κρήτης)

  Κάθε Ασφαλιστική Εταιρεία κρίνεται κύρια την στιγμή που θα κλιθεί να αποζημιώσει τον Ασφαλισμένο. Μέχρι εκείνη την στιγμή η όποια κρίση αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίας από τον Ασφαλιστή προς τον Ασφαλισμένο. Ελπίζω να μη χρειαστεί ποτέ να κρίνω την Εθνική Ασφαλιστική για θέματα αποζημίωσης. Εξαιρετικός στην δουλειά του. Αποτελεί τιμή για την Εθνική Ασφαλιστική να έχει τέτοια στελέχη!
 • Κωνσταντίνος Φρουδαράκης (Μηχανολόγος - Ηράκλειο Κρήτης)

  Η Εθνική δεν είναι η φθηνότερη ασφαλιστική αλλά είναι η ασφαλέστερη επιλογή όσον αφορά την ταχύτητα και την πληρότητα των αποζημιώσεων σε περίπτωση που αυτές απαιτούνται. Ο κ.Ματωνάκης είναι άψογος στην δουλεία του και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του άμεσα. Κατά περιπτώσεις μάλιστα, ασχολείται με τις ανάγκες των πελατών του πέρα των τυπικών του υποχρεώσεων.
 • Γεώργιος Αναστασάκης (Επιχειρηματίας - Ηράκλειο Κρήτης)

  Πολύ άμεσος και διευκρινιστικός. Η Εθνική εμπνέει σιγουριά.
 • Ιωάννης Χαραλαμπίδης (Φιλόλογος - Ηράκλειο Κρήτης)

  Εξαιρετικά επαγγελματικός αλλά και πολύ ανθρώπινος, σοβαρός, γνώστης του αντικειμένου και αξιόπιστος. Τον εμπιστεύομαι. Αν είχα τη δυνατότητα θα έκανα και άλλα συμβόλαια ασφαλιστικής κάλυψης μαζί του. Σαν εταιρεία η Εθνική είναι αξιόπιστη, σοβαρή, υπεύθυνη και επαγγελματική. Λίγο ακριβότερη από ανταγωνιστές.
 • Στέφανος Αναστασάκης (Επιχειρηματίας - Ηράκλειο Κρήτης)

  Η συνεργασία μας παραμένει άψογη χωρίς κανένα μελανό σημείο. Πάντα ενημερωμένος, εξυπηρετικός και άμεσα διαθέσιμος. Στοιχεία πολύ βασικά για τον κλάδο.
 • Βασιλική Βεριβάκη (Επιχειρηματίας - Χανιά)

  Ο κ. Ματωνάκης είναι πολύ εξυπηρετικός και άψογος στην συνεργασία μας.Όποτε χρειάστηκα την βοήθειά του ήταν άμεση.
 • Γεώργιος Σφίγγας (Επιχειρηματίας - Ηράκλειο Κρήτης)

  Σε κάθε περίπτωση με εξυπηρέτησε απολύτως ικανοποιητικά (10)
 • Αναστασία Μπουχούρα (Επιχειρηματίας - Ηράκλειο)

  Ο δικός μας άνθρωπος. Ήρεμος και εξυπηρετικός.
 • Απόστολος Αγραφιώτης (Οδηγός Ταξί - Τρίκαλα)

  Πολύ καλός επαγγελματίας. Άμεση εξυπηρέτηση σε ό,τι και όποια ώρα ήθελα.
 • Νικ. Λεμονάκης ( Επιχειρηματίας - Ηράκλειο)

  Η Εθνική νομίζω ότι είναι από τις καλές ασφαλιστικές αλλά χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια ώστε ο πελάτης να αποκτήσει σιγουριά και εμπιστοσύνη. Ο κ. Ματωνάκης είναι αξιόλογος και συνεργάσιμος.
 • Γεώργιος Λαπιδάκης (Χειρουργός - Ηράκλειο Κρήτης)

  Αποζημιώθηκα και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος.
 • Μαρία Δημητράκη (Φιλόλογος - Ηράκλειο Κρήτης)

  O κ. Ματωνάκης είναι ένας αξιόλογος επαγγελματίας, γνώστης του αντικειμένου του και όποτε τον χρειάστηκα με εξυπηρέτησε απολύτως ικανοποιητικά!
 • Παναγιώτης Σαράφογλου (Ιδιωτικός Υπάλληλος - Αθήνα)

  Από την πρώτη κιόλας επαφή αντιλήφθηκα ότι είχα να κάνω με έναν αξιόλογο επαγγελματία, ειλικρινή και αξιόπιστο. Έχοντας ήδη επικοινωνία με άλλους επαγγελματίες ασφαλιστές στο παρελθόν, και όντας ήδη ασφαλισμένος, γνώριζα τι ακριβώς ζητούσα και τι περίμενα από την επικοινωνία μου. ο κος Ματωνάκης ανταποκρίθηκε με ειλικρίνεια και αμεσότητα, στάθηκε επακριβώς στις ανάγκες μου, δεν προσπάθησε δόλια να με παρασύρει σε ¨λάθος κατεύθυνση'', μου παρουσίασε τα θετικά της δικής του πρότασης, αλλά και τα θετικά σημεία του συμβολαίου που ήδη είχα, και με άφησε να κάνω μια αντικειμενική αξιολόγηση....
 • Δημήτριος Γρίβας (Δικηγόρος - Αθήνα)

  Σύγχρονη ιστοσελίδα, καλή τηλεφωνική επικοινωνία και σωστός γραπτός λόγος.
 • Αθανάσιος Ζέρβας (Καθηγητής Ξένων Γλωσσών - Κόρινθος)

  Ο κ. Ματωνάκης είναι ευγενής, φιλικός, άρτια καταρτισμένος και επαγγελματίας στο χώρο των οικονομικών και ασφαλίσεων, εξυπηρετικότατος, άμεσος στην επαφή του μαζί σου, ταχύτατος στις απαντήσεις του και απόλυτα κατανοητός!! Προσφέρει με πολύ καλή διάθεση τις γνώσεις του, συμμερίζεται τις αγωνίες σου, απαντά με απόλυτη σαφήνεια σε όλες σου τις ερωτήσεις και δεν είναι καθόλου πιεστικός! Δίνει χρόνο και χώρο σε κάθε συνομιλητή του να σκεφτεί και να αποφασίσει ανεπηρέαστος! Είναι άψογος στη συνεργασία μας!
 • test

  Δείτε όλα τα σχόλια

   

  ΟΔΗΓΟΙ

   

  10 σημεία για να επιλέξετε πρόγραμμα υγείας

  Η μεθοδολογία του my advisor ώστε να μπορέσετε να αξιολογήσετε αποτελεσματικά ένα ασφαλιστήριο υγείας.

  Πως επιλέγουμε ασφαλιστικό σύμβουλο

  Δέκα σημεία για να μπορέσετε να κρίνετε εάν ένας ασφαλιστικός σύμβουλος μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της υπηρεσίας.

  Ισόβια και ετήσια συμβόλαια

  Οι ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο τύπων ασφαλιστηρίων υγείας