Συμβεβλημένα νοσοκομεία εξωτερικού. Πόση σημασία έχουν στην επιλογή προγράμματος υγείας ρεαλιστικά;
Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας έχει νόημα όταν μας δίνει διεξόδους και εναλλακτικές ώστε να μπορέσουμε να επιλέξουμε το καλύτερο θεραπευτήριο και τον καλύτερο γιατρό για να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση. Πολύ πιθανό η καλύτερη λύση να είναι ένα νοσοκομείο στο εξωτερικό, στο οποίο βέβαια τα νοσήλια μπορεί να είναι πολλαπλάσια από τα αντίστοιχα σε ένα Ελληνικό ιδιωτικό.
Ο κανόνας είναι η απολογιστική αποζημίωση.
Στα προγράμματα υγείας, ο κανόνας είναι η αποζημίωση των εξόδων απολογιστικά. Πληρώνει δηλαδή ο ασφαλισμένος τα έξοδα και προσκομίζει τα τιμολόγια στην ασφ. Εταιρεία. Στα συμβεβλημένα νοσοκομεία, όμως, η αποζημίωση καταβάλλεται απευθείας από την εταιρεία και αυτό απαλλάσσει τον ασφαλισμένο από το πρόβλημα εύρεσης των χρημάτων αρχικά. Αυτό ισχύει και σε περιπτώσεις συμβεβλημένων εξωτερικού που υπάρχουν σαν εναλλακτική από διάφορες εταιρείες. Αυτά όμως είναι συνήθως ελάχιστα με 3-4 ανά χώρα.
Υπάρχουν άτομα που έχουν σαν προτεραιότητα την ύπαρξη συμβεβλημένων εξωτερικού.
Πολλοί ενδιαφερόμενοι αναζητούν ασφαλιστική εταιρεία που να έχει, πρωτίστως, συμβάσεις με νοσοκομεία εξωτερικού, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των προγραμμάτων τους. Συνήθως είναι
- Άτομα με ξένη ή μικτή καταγωηγή
- Εργαζόμενοι σε άλλες χώρες
- Άτομα που ταξιδεύουν συχνά
- Όσοι έχουν καλή προσωπική εμπειρία από το εξωτερικό, ή κακή από το Ελληνικό σύστημα υγείας
Οι παραπάνω ομάδες, έχουν διάθεση να αποκτήσουν ένα πρόγραμμα μόνο και μόνο λόγω των συμβεβλημένων εξωτερικού.
Γιατί τα συμβεβλημένα εξωτερικού (αλλά και εσωτερικού) δεν πρέπει να αποτελούν πρωτεύον κριτήριο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η έμφαση στα συμβεβλημένα εξωτερικού δεν αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή ρεαλιστικά. Αυτό γιατί:
- Υπάρχουν τόσα πολλά νοσοκομεία στο εξωτερικό όπου στατιστικά είναι απίθανο να χρειαστείτε ένα από τα 4-5-10 που μπορεί να έχει κάθε εταιρεία.
- Οι συμβάσεις έρχονται και παρέρχονται. Δεν σημαίνει ότι ένα νοσοκομείο που έχει σύμβαση με τη Χ εταιρεία σήμερα θα την έχει και σε 3-5-15 χρόνια. Το μόνο στο οποίο πρέπει να βασιζόμαστε είναι οι όροι του συμβολαίου.
- Οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ναι μεν είναι ξένων συμφερόντων αλλά δεν παύουν να είναι Ελληνικές εταιρείες με Ελληνικά προγράμματα ασφάλισης. Ο ασφαλισμένος π.χ. στην Ν.Ν ή στην ΑΧΑ Ελλάδας δεν σημαίνει ότι έχει τα ίδια προνόμια ασφάλισης με τους ασφαλισμένους σε Ολλανδία ή Γαλλία αντίστοιχα.
- Πολλές εταιρείες μπορούν να εγκρίνουν προκαταβολικά ένα σημαντικό ποσοστό εξόδων μιας προγραμματισμένης νοσηλείας στο εξωτερικό, ώστε να εξυπηρετηθεί ο ασφαλισμένος και να αντιμετωπίσει το κόστος νοσηλείας.
- Όσοι διαμένουν για πολύ μεγάλο διάστημα στο εξωτερικό δεν πρέπει να σκέφτονται σαν λύση την ασφάλιση στην Ελλάδα καθώς τα Ελληνικά προγράμματα γενικά δεν αφορούν κατοίκους εξωτερικού, εκτός ειδικών περιπτώσεων (π.χ. φοιτητές, προγράμματα ειδικά για κατοίκους εξωτερικού)
Σαφώς και είναι καλό να υπάρχουν όσο περισσότερα συμβεβλημένα και παροχές σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι δυνατό. Το βασικό όμως κομμάτι της ασφάλισης είναι οι όροι του συμβολαίου, οι εξαιρέσεις, τα όρια και ποσοστά κάλυψης κτλ.
Σε αυτά πρέπει κανείς να δίνει έμφαση. Όταν αυτά είναι καλά, αν υπάρχουν και 5 συμβεβλημένα στο εξωτερικό δεν βλάπτει.