Καθυστέρηση στην αποζημίωση

Συνηθισμένο φαινόμενο είναι μια αποζημίωση να καθυστερεί


 

Σε γενικές γραμμές, ένα λογικό περιθώριο για να εκδοθεί μια αποζημίωση νοσοκομειακής περίθαλψης κυμαίνεται από 10 έως 20 ημέρες, ανάλογα βέβαια και την περίπτωση, το φόρτο εργασίας, τυχόν αργίες που παρεμβάλονται κ.α. Σε πολλές περιπτώσεις όμως παρατηρούνται μεγαλύτερες καθυστερήσεις χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος. 
 
Το πιθανό μερίδιο ευθύνης μπορεί να καταμεριστεί σύμφωνα με τις παρακάτω περιπτώσεις.

Ασφαλιστική εταιρεία: Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση εάν η εταιρεία δεν είναι σοβαρή θα κάνει ότι μπορεί για να γλιτώσει χρήματα. Έστω και να τα καθυστερήσει. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι συνήθως οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε άρνηση αλλά σε ταμειακή αδυναμία της εταιρείας να πληρώσει. Εκεί φαίνεται και η διαφορά των εταιρειών μεταξύ τους. Μια αποζημίωση που θα κλείσει μέσα σε 10-20 μέρες δείχνει φερεγγυότητα και  ταμειακή ευχέρεια. Οι αποζημιώσεις στο τρίμηνο και το τετράμηνο… μάλλον το αντίθετο.

Ασφαλιστικός σύμβουλος: Ο ασφαλιστικός σύμβουλος πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την  καταβολή της αποζημίωσης. Αυτά πρέπει να φροντίζει να τα συγκεντρώνει όσο γίνεται πιο άμεσα και να συντάξει ένα πλήρες αίτημα. Εάν όμως δεν γνωρίζει, ή δεν έχει χρόνο γιατί κάνει και άλλες 3 άσχετες δουλειές παράλληλα, και στέλνει ελλειπή φάκελο τότε η εταιρεία ζητά συμπληρωματικά έγγραφα. Και όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο και δημιουργεί δυσφορία στον ασφαλισμένο καθώς κάθε φορά ‘’του ζητάν και κάτι άλλο’’.

Ασφαλισμένος: Πολλές φορές για καθυστερήσεις ευθύνεται και ο ασφαλισμένος. Εφόσον του έχουν ζητηθεί 3-4 παραστατικά μιας νοσηλείας και ο ίδιος δεν τα προσκομίζει τότε ο φάκελος εύλογα δεν προχωράει. Οι μέρες όμως περνάνε, άλλοι φάκελοι πιο πλήρεις παίρνουν σειρά και στο τέλος μένουν μόνο φράσεις του τύπου ‘’έκαναν ολόκληρη ιστορία για να μου δώσουν τα λεφτά’’.

Σε γενικές γραμμές, όλη η διαδικασία της αποζημίωσης απαιτεί μια διαδικασία και μια σωστή τεκμηρίωση. Ο ασφαλισμένος είναι αυτός που πρέπει να έχει επιλέξει με σωστά κριτήρια τις συνεργασίες του ώστε να είναι σίγουρος πως η εταιρεία και ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι επαγγελματίες και συνεπείς. Από την άλλη όμως και ο ασφαλιστικός σύμβουλος πρέπει να γνωρίζει και να είναι άμεσος ώστε να εξυπηρετήσει το συντομότερο δυνατόν τον πελάτη του που τον χρειάστηκε.

Διαφορές στην αποζημίωση

Πολλές φορές παρατηρούνται διαφορές μεταξύ των απαιτήσεων των ασφαλισμένων και της αποζημίωσης


 

Πολλοί ασφαλισμένοι έχουν κατά καιρούς εκφράσει δυσαρέσκεια για τυχόν διαφορές στην αποζημίωση από αυτή που περίμεναν. Και σε αυτή την περίπτωση, οι αιτίες για το γεγονός αυτό φαίνονται παρακάτω.

Ασφαλιστική εταιρεία: Είναι δεδομένο ότι η κακή εταιρεία εάν θέλει να μειώσει την αποζημίωση θα βρει τρόπο να το κάνει. Αυτό είναι και θέμα όρων που αφήνουν ασάφειες. Η μεγαλύτερη ασάφεια παρατηρείται στις αμοιβές χειρουργών με την μορφή ‘’Συνήθεις και Λογικές’’. Εδώ η εταιρεία νομιμοποιείται να κρίνει αυτή εάν η αμοιβή ενός  χειρουργού είναι υψηλή ή όχι και ανάλογα να αποζημιώσει. Και τα κριτήρια μπορεί να ποικίλουν…

Ασφαλιστικός σύμβουλος: Ένα ασφαλιστήριο υγείας περιέχει μεταβλητές (όπως η απαλλαγή, η συμμετοχή, ο πίνακας αμοιβών, το όριο για δωμάτιο και τροφή ) που καθορίζουν το ύψος της αποζημίωσης. Εάν εκείνος δεν ήξερε ή δεν ασχολήθηκε να ενημερώσει σωστά τον πελάτη με νούμερα και παραδείγματα, τότε δυστυχώς ο ασφαλισμένος άλλα περίμενε και άλλα πήρε.

Ασφαλισμένος: Όπως είναι πιθανό κάποιος να σκηνοθετήσει μια νοσηλεία ή ένα ατύχημα, άλλο τόσο πιθανό είναι να ‘’φουσκώσει’’ τα τιμολόγια με τυχόν γνωριμίες του. Και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, κανείς δεν το παραδέχεται και απλά μένει να δυσφημεί την ασφάλιση στον κύκλο του.

Δεν με κάλυψε η ασφαλιστική!

Το πιο συχνό παράπονο των ασφαλισμένων είναι κάποια στιγμή ζήτησαν αποζημίωση και η εταιρεία δεν την έδωσε.


Αυτή είναι η κύριότερη αιτία για την οποία υπάρχει δυσαρέσκεια απέναντι στον κλάδο της ασφάλισης υγείας. Πολλοί ασφαλισμένοι έχουν να διηγηθούν, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, κάποιο περιστατικό όπου ''η ασφάλεια δεν τον κάλυψε''. Οι πιθανές αιτίες και ευθύνες κάθε εμπλεκόμενου διακρίνονται όπως παρακάτω.

Ασφαλιστική εταιρεία: Δυστυχώς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν εταιρείες που δεν σέβονται τις υποσχέσεις τους. Η υπόσχεση της αποζημίωσης αποτυπώνεται στους όρους του ασφαλιστηρίου. Εάν η εταιρεία θέλει να είναι σωστή, τότε οι όροι γράφονται όσο ξεκάθαρα γίνεται και την ώρα της αποζημίωσης θα τηρηθούν. Το κακό όμως είναι ότι κάποια συμβόλαια αφήνουν τρανταχτές ασάφειες οι οποίες γίνονται πάτημα για μια εταιρεία που δεν θέλει να πληρώσει.

Ασφαλιστικός σύμβουλος: Ο ρόλος του είναι να διαβάζει και να ενημερώνει σωστά τον πελάτη για τους όρους του συμβολαίου. Εάν αυτόν τον ένοιαζε μόνο η ευκαιριακή προμήθεια και δεν είχε στόχο να σταδιοδρομήσει μέσα από αυτή τη δουλειά, προφανώς ασφάλισε στο πόδι φίλους και γνωστούς και μετά έφυγε από το επάγγελμα. Οι πελάτες όμως έμειναν με ένα συμβόλαιο που απλά το πληρώνουν νομίζοντας λάθος πράγματα. Ξαφνικά λοιπόν ανακαλύπτουν με το δυσάρεστο τρόπο ότι το συμβόλαιο που ‘’τα καλύπτει όλα’’ όπως τους είπε ο γνωστός τους, δεν τα καλύπτει!

Ασφαλισμένος: Άλλο ζητάω αποζημίωση και άλλο δικαιούμαι αποζημίωση! Πολλοί από τους παραπονούμενους ασφαλισμένους έχουν εις γνώση τους προσπαθήσει να εξαπατήσουν την εταιρεία τους. Το σύνηθες είναι κάποιος γνωστός γιατρός ‘’έγραψε’’ μια εικονική νοσηλεία, μια ψεύτικη θεραπεία κ.α. πολλά τα οποία μετά τα ζητούν από την εταιρεία τους. Φυσικά ο Έλληνας θα παραλείψει  αυτή τη ‘’λεπτομέρεια’’ κα στην παρέα του στο καφενείο απλά θα φωνάζει για τις ‘’ασφάλειες’’ που του έφαγαν τα λεφτά του.

Προβλήματα με ασφαλιστικές

Οι ασφαλίσεις υγείας αντιμετωπίζουν δικαιολογημένη και αδικαιολόγητη δυσπιστία


Οι ασφαλίσεις υγείας στην Ελλάδα υπάρχουν σαν κλάδος εδώ και κάποιες δεκαετίες. Ειδικά τη δεκαετία του 90 όμως ο κλάδος αναπτύχθηκε γρήγορα με πολλές εταιρείες να εισέρχονται στη συγκεκριμένη αγορά. Ο όρος  ‘’κάρτες υγείας’’ έχει επικρατήσει από εκείνη την περίοδο! Δυστυχώς , όπως είναι σύνηθες και σε άλλους κλάδους των υπηρεσιών, μια ραγδαία ανάπτυξη σε ένα προϊόν που απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση και επαγγελματισμό από την ασφάλιση αυτοκινήτου άφησε σοβαρά σημάδια στην αντίληψη που έχει ο  Έλληνας για την Ασφάλιση Υγείας και τις ‘’Ασφάλειες’’ γενικά όπως λέμε.

Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους, στη σύναψη μιας ασφάλισης υγείας συμμετέχουν 3 μέρη: Η εταιρεία, ο ασφαλιστικός σύμβουλος και ο πελάτης-ασφαλισμένος. Για όλα τα παράπονα που διατυπώνονται κατά του θεσμού τις ασφάλισης υγείας, κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω μέρη ευθύνονται.

Δημιουργήθηκε λοιπόν μια ειδική ενότητα στο asfalisi-ygeias.gr όπου θα αναλύσουμε τα συνηθέστερα παράπονα γύρω από τα συμβόλαια υγείας και που μπορεί να οφείλονται. Αυτό θα γίνει με απλά λόγια για να είναι όλα ξεκάθαρα και σαφή.

Η ασφάλιση στηρίζεται στην εμπιστοσύνη που πηγάζει από τις ειλικρινείς εξηγήσεις..

Οδηγοί

Μάθετε την ασφάλιση υγείας σαν επαγγελματίας
Με λίγα email θα αποκτήσετε άποψη για το αν σας ταιριάζει πραγματικά. 

Σας ενδιαφέρει η ιδιωτική ασφάλιση υγείας;

Σίγουρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να σας καλύπτει.
Ηράκλειο | Αθήνα | Θεσσαλονίκη
Ενιαία γραμμή επικοινωνίας: 211 800 4634
asfalisi-ygeias.gr © 2023