fbpx

Το καλύτερο πρόγραμμα υγείας

Δεν υπάρχει ένα, μοναδικό και καλύτερο πρόγραμμα υγείας


Πολλοί αναζητούν στο internet αποτελέσματα για τη φράση ''το καλύτερο πρόγραμμα υγείας'' και παραλλαγές αυτής. Ακόμα και μετά την πρώτη παρουσίαση 2-3 εναλλακτικών σε κάποιον ενδιαφερόμενο, υπάρχει σε πολλούς η απορία ''ποιο πρόγραμμα να διαλέξω''. Θα ήταν λάθος να πούμε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα που είναι καλύτερο σε όλα αλλά και προσιτό σε όλους. Αυτό ναι... θα ήταν το καλύτερο. Ένα πρόγραμμα που θα τα κάλυπτε όλα, παντού, δωρεάν, και με λίγα ασφάλιστρα.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν υπάρχει. Μπορεί όμως ο καθένας να επιλέξει ένα πρόγραμμα υγείας που θα είναι το καλύτερο γι αυτόν με βάση μια σειρά από αντικειμενικά αλλά και υποκειμενικά κριτήρια.

Τα ασφάλιστρα πάντα είναι καθοριστικός παράγοντας.

Σε ένα βαθμό, όσο περισσότερα πράγματα καλύπτει ένα ασφαλιστήριο (όριο κάλυψης, επιδόματα, μικρή απαλλαγή κτλ) τόσο πιο αναβαθμισμένο είναι αλλά και αντίστοιχα ακριβότερο. Επειδή όμως ο προϋπολογισμός μας πρέπει να καταμεριστεί σε πολλές βασικές ανάγκες, έτσι και η ασφάλιση έχει το δικό της ποσοστό στο εξοδολόγιο κάθε οικογένειας. Υπάρχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια που παρέχουν πολύ καλό συνδυασμό κόστους και καλύψεων για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Και πάλι όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι ταιριάζουν σε όλους καθώς οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών διαφέρουν. Επιπλέον, δεν έχει νόημα να στοχεύουμε στο καλύτερο όταν μπορούμε να το πληρώσουμε μόνο για 1-2-3 χρόνια και μετά να το ακυρώσουμε. Είναι ασύγκριτα καλύτερο να επιλέξουμε ένα συνδυασμό παροχών-κόστους που θα μπορούμε με σχετική ευκολία να συντηρήσουμε για πολλά χρόνια.

Τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά είναι πλέον εύκολο να τα αξιολογήσουμε.

Σε ένα ασφαλιστήριο υγείας συναντάμε μια συγκεκριμένη ορολογία και μια σειρά από έννοιες-καλύψεις που δεν είναι πολύ απλό να κατανοήσουμε τη σημασία τους χωρίς μια σχετική εμπειρία. Για το λόγο αυτό, το 2012 δημοσιεύσαμε την πρώτη δομημένη μεθοδολογία με τα 10 βασικά σημεία που πρέπει να ελέγξετε σε ένα ασφαλιστήριο κατά την έρευνα αγοράς σας. 

Έπειτα υπάρχουν και οι υποκειμενικοί παράγοντες.

Πολλά στηρίζονται σε καθαρά υποκειμενικά δεδομένα κάθε ενδιαφερόμενου. Εμπειρίες, καταστάσεις, απόψεις κτλ που μπαίνουν στην εξίσωση της αγοραστικής απόφασης και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από τα αντικειμενικά δεδομένα που υπάρχουν. Για παράδειγμα, το Full της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι γενικά καλύτερο και οικονομικότερο πρόγραμμα από ένα Medisystem. Για κάποιον όμως που ήταν ασφαλισμένος από παιδί στην Interamerican, αποζημιώθηκε σωστά στο παρελθόν και είναι ικανοποιημένος, η σύγκριση των δύο σημείο προς σημείο δεν θα παίξει μεγάλο ρόλο στην απόφασή του. 

Ενδεχομένως και κάποιος να δώσει μεγάλη βαρύτητα στον ασφαλιστικό σύμβουλο με τον οποίο συνεργάζεται. Ίσως να έχει κάποιες ενστάσεις σχετικά με ένα συγκεκριμένο ασφαλιστήριο, αλλά αν έχει εμπιστοσύνη στον ασφ. σύμβουλο που το προτείνει τότε η απόφαση επηρεάζεται σε μεγάλο ποσοστό.

Διαβάστε: Τα βασικά σημεία για να επιλέξουμε τον ασφαλιστικό μας σύμβουλο.

Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο προφανές συμπέρασμα ότι το ''καλύτερο πρόγραμμα'' είναι μια πολύ σχετική έννοια. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο τότε η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων θα το επέλεγε και δεν θα υπήρχε η σημερινός πολύ έντονος ανταγωνισμός. Ακόμα και από αυτή τη σελίδα παρουσιάζονται κάποια προγράμματα που καλύπτουν ικανοποιητικά το μεγαλύτερο μέρος των ενδιαφερομένων. Σε κάθε περίπτωση όμως, ένας επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος μπορεί να ταιριάξει τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων με τα εργαλεία που έχει στα χέρια του και να δημιουργήσει το ιδανικό...


Δείτε επίσης

Συγκριτικά των κυριότερων προγραμμάτων υγείας της αγοράς

Σας ενδιαφέρει η ιδιωτική ασφάλιση υγείας;

Μπορούμε να σας κάνουμε τις προτάσεις μας.

10 σημεία για να επιλέξετε πρόγραμμα υγείας

Η μεθοδολογία του my advisor ώστε να μπορέσετε να αξιολογήσετε αποτελεσματικά ένα ασφαλιστήριο υγείας.

Πως επιλέγουμε ασφαλιστικό σύμβουλο

Δέκα σημεία για να μπορέσετε να κρίνετε εάν ένας ασφαλιστικός σύμβουλος μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Ισόβια και ετήσια συμβόλαια

Οι ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο τύπων ασφαλιστηρίων υγείας