ΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Το καλύτερο πρόγραμμα υγείας

Δεν υπάρχει ένα, μοναδικό και καλύτερο πρόγραμμα υγείας. Και αν ακούσουμε κάτι διαφορετικό, θα πρέπει να κάνουμε μερικές δεύτερες σκέψεις.

Πολλοί αναζητούν στο internet αποτελέσματα για τη φράση ''το καλύτερο πρόγραμμα υγείας'' , ''ποια ασφάλεια υγείας να διαλέξω'' και παραλλαγές αυτών. Ακόμα και μετά την πρώτη παρουσίαση 2-3 εναλλακτικών σε κάποιον ενδιαφερόμενο, υπάρχει σε πολλούς η απορία ''και τώρα τι;''.

Θα ήταν λάθος να πούμε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα που είναι καλύτερο σε όλα αλλά και προσιτό σε όλους. Αυτό ναι... θα ήταν το καλύτερο. Ένα πρόγραμμα που θα τα κάλυπτε όλα, παντού, δωρεάν, και με λίγα ασφάλιστρα.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν υπάρχει. Μπορεί, ωστόσο, ο καθένας να επιλέξει ένα πρόγραμμα υγείας που θα είναι το καλύτερο γι αυτόν με βάση μια σειρά από αντικειμενικά αλλά και υποκειμενικά κριτήρια.

Παρακάτω θα δούμε ποια είναι τα κυριότερα αντικειμενικά αλλά και υποκειμενικά κριτήρια που οδηγούν όλους στην τελική απόφαση.

Τα ασφάλιστρα πάντα είναι καθοριστικός (υποκειμενικός και αντικειμενικός μαζί) παράγοντας.

Σε ένα βαθμό, όσο περισσότερα πράγματα καλύπτει ένα ασφαλιστήριο (όριο κάλυψης, επιδόματα, διαγνωστικές εξετάσεις κτλ) τόσο πιο αναβαθμισμένο είναι αλλά και αντίστοιχα ακριβότερο. Επειδή όμως ο προϋπολογισμός μας πρέπει να καταμεριστεί σε πολλές βασικές ανάγκες, έτσι και η ασφάλιση έχει το δικό της ποσοστό στο εξοδολόγιο κάθε οικογένειας. 

Υπάρχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια που παρέχουν πολύ καλό συνδυασμό κόστους και καλύψεων για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Και πάλι όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι ταιριάζουν σε όλους καθώς οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών διαφέρουν.

Επιπλέον, δεν έχει νόημα να στοχεύουμε στο ''καλύτερο'' όταν μπορούμε να το πληρώσουμε μόνο για 1-2-3 χρόνια και μετά να το ακυρώσουμε. Είναι ασύγκριτα προτιμότερο να επιλέξουμε ένα συνδυασμό παροχών-κόστους που θα μπορούμε με σχετική ευκολία να συντηρήσουμε για πολλά χρόνια.

Εάν έπρεπε να διαλέξουμε έναν-μοναδικό παράγοντα που επηρεάζει την κάλυψη αλλά και το ασφάλιστρο ταυτόχρονα, αυτός είναι ο καθορισμός της απαλλαγής. Δηλαδή του ποσού το οποίο δεν καλύπτεται σε κάθε νοσηλεία.

Δείτε ένα παράδειγμα του πως λειτουργεί η απαλλαγή με το πρόγραμμα Πλεονεκτικό. Αυξάνοντας ή μειώνοντας το επιθυμητό ποσό της απαλλαγή πετυχαίνουμε τον καθορισμό του ασφαλίστρου στα μέτρα μας καθώς αυτός είναι και ο σημαντικότερος τρόπος παραμετροποίησης ενός προγράμματος ασφάλισης.

Εάν βάλουμε, που θα βάλουμε, την τιμή σαν βασική παράμετρο, τότε πρέπει να επιλέξουμε υποκειμενικά με βάση το τι μπορούμε εμείς να πληρώσουμε για την υπηρεσία αυτή, και αντικειμενικά το τι καλύτερο μπορούμε να αποκτήσουμε με τα ίδια χρήματα.

Τα αντικειμενικά-τεχνικά χαρακτηριστικά είναι πλέον εύκολο να τα αξιολογήσουμε.

Σε ένα ασφαλιστήριο υγείας συναντάμε μια συγκεκριμένη ορολογία και μια σειρά από έννοιες-καλύψεις που δεν είναι πολύ απλό να κατανοήσουμε τη σημασία τους χωρίς μια σχετική εμπειρία.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εύλογο πως, όσο μεγαλύτερο το όριο κάλυψης τόσο το καλύτερο. Όσο μικρότερη η συμμετοχή σε μια νοσηλεία επίσης είναι καλύτερο. Σίγουρα όμως είναι πάντα χρήσιμο να έχουμε έναν οδηγό για το ποια σημεία πρέπει να προσέξουμε και ποια είναι η σημασία τους

Για το λόγο αυτό, το 2012 δημοσιεύσαμε την πρώτη δομημένη μεθοδολογία με τα 10 βασικά σημεία που πρέπει να ελέγξετε σε ένα ασφαλιστήριο κατά την έρευνα αγοράς σας. 

Το πιο σύνθετο στοιχείο αποτελούν οι υποκειμενικοί παράγοντες.

Πολλά στηρίζονται σε καθαρά υποκειμενικά δεδομένα κάθε ενδιαφερόμενου. Εμπειρίες, καταστάσεις, απόψεις κτλ που μπαίνουν στην εξίσωση της αγοραστικής απόφασης και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από τα αντικειμενικά δεδομένα που υπάρχουν.

Για παράδειγμα, το Full της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι γενικά καλύτερο και οικονομικότερο πρόγραμμα από ένα Medisystem.

Για κάποιον όμως που ήταν ασφαλισμένος από παιδί στην Interamerican, αποζημιώθηκε σωστά στο παρελθόν και είναι ικανοποιημένος, η σύγκριση των δύο σημείο προς σημείο δεν θα παίξει μεγάλο ρόλο στην απόφασή του. 

Ίσως κάποιος δώσει βάση στο αν μια εταιρεία είναι Ελληνική ή ξένη. Μπορεί να θεωρεί πιο αξιόπιστη π.χ. την ξένη πολυεθνική και κάποιος άλλος να προτιμά μια Ελληνική εταιρεία γιατί θα είναι για πάντα στην Ελλάδα. 

Άλλος σοβαρός υποκειμενικός παράγοντας είναι η ηλικία.

Αν είσαι 69 ετών και σε κατάσταση υγείας που να μπορείς να ασφαλιστείς δεν έχει ιδιαίτερο νόημα  να κάνεις εκτεταμένη έρευνα αγοράς καθώς οι εναλλακτικές είναι εξαιρετικά λίγες.

Υπάρχει επίσης και η εντοπιότητα. Ένα πρόγραμμα που καλύπτει κυρίως π.χ. στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης μπορεί να είναι εξαιρετικό για κάποιον κάτοικο της Βόρειας Ελλάδας και παντελώς αδιάφορο για έναν κάτοικο της Κρήτης. Το αν είναι καλό πρόγραμμα ή όχι δεν παίζει καμιά σημασία.

Αντίστοιχα, αν ο ενδιαφερόμενος είναι σε μικρή ηλικία αλλά έχει ιατρικό ιστορικό, τότε και πάλι δεν θα στοχεύσει στα καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά στο πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας που έχει με τους καλύτερους δυνατούς ειδικούς όρους.

Ενδεχομένως και κάποιος να δώσει μεγάλη βαρύτητα στον ασφαλιστικό σύμβουλο με τον οποίο συνεργάζεται. Ίσως να έχει κάποιες ενστάσεις σχετικά με ένα συγκεκριμένο ασφαλιστήριο, αλλά αν έχει εμπιστοσύνη στον ασφ. σύμβουλο που το προτείνει τότε η απόφαση επηρεάζεται σε μεγάλο ποσοστό.


Και για τη συγκεκριμένη - πολύ βασική- απόφαση του ασφαλιστικού σας συμβούλου

Διαβάστε: Τα βασικά σημεία για να επιλέξουμε τον ασφαλιστικό μας σύμβουλο.


Συμπέρασμα

Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο προφανές: ότι το ''καλύτερο πρόγραμμα'' είναι μια πολύ σχετική έννοια.

Αν υπήρχε κάτι τέτοιο τότε η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων θα το επέλεγε και δεν θα υπήρχε η σημερινός πολύ έντονος ανταγωνισμός.

Ακόμα και από αυτή τη σελίδα παρουσιάζονται κάποια προγράμματα που καλύπτουν ικανοποιητικά το μεγαλύτερο μέρος των ενδιαφερομένων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ένας επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος μπορεί να ταιριάξει τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων με τα εργαλεία που έχει στα χέρια του και να δημιουργήσει το ιδανικό...


Δείτε επίσης

Συγκριτικά των κυριότερων προγραμμάτων υγείας της αγοράς

Σας ενδιαφέρει η ιδιωτική ασφάλιση υγείας;

Σίγουρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να σας καλύπτει.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ

Ηράκλειο | Αθήνα | Θεσσαλονίκη

Ενιαία γραμμή επικοινωνίας: 211 800 4634

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΑΣ 

 • Κατερίνα Γαλανού (Δημοσιογράφος - Αθήνα)

  Εξαιρετική η μέχρι τώρα συνεργασία μας. Άκρως επαγγελματική με το σωστό βαθμό οικειότητας. Βοηθάει τον πελάτη της Εθνικής να έχει την αίσθηση ενός πολύ σοβαρού επαγγελματία και ταυτοχρόνως ενός ανθρώπου πρόθυμου να βοηθήσει ανά πάσα στιγμή. Δεν "παγιδεύει" τον πελάτη, επισημαίνει με σχολαστικότητα τις μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να είναι κρίσιμες και ανταποκρίνεται με εξαιρετική συνέπεια και ταχύτητα στα αιτήματα ή τις απορίες. Είναι ένας ευπρόσωπος ασφαλιστικός σύμβουλος. Μέχρι στιγμής η επικοινωνία μου με την Εθνική με σύνδεσμο τον κ. Ματωνάκη είναι εξαιρετική. Προσβλέπω το ίδιο και στο μέλλον.
 • Μαρία Κούνα (Ιδ. Υπάλληλος - Γλυφάδα Αττικής)

  Ο κος Ματωνάκης με κέρδισε πριν καν τον γνωρίσω μέσα απο την εξαιρετική ιστοσελίδα του. Συνεργαστήκαμε εξ' ολοκλήρου διαδικτυακά κ από την πρώτη κιόλας ηλεκτρονική μας επικοινωνία κατάλαβα οτι βρήκα αυτό που ζητούσα σε έναν συνεργάτη. Είναι εξαιρετικά καταρτισμένος κ έτοιμος να απαντήσει με σαφήνεια σε ό,τι ακριβώς ερωτηθεί χωρις να ξεφεύγει ποτέ από το θέμα, χωρίς κλισέ κ γενικότητες. Αν και σε τόσο νεαρή ηλικία είναι απο τους πιο σωστούς επαγγελματίες που γνωρίζω.
 • Ρένα Παρασκευοπούλου (Ιδ. Υπάλληλος - Αγία Παρασκευή Αττικής)

  Ο κύριος Ματωνάκης είναι για εμένα ο ορισμός του σωστού επαγγελματία. Είναι τρομερά άμεσος, αφιερώνει πολύ χρόνο για να πείσει με επιχειρήματα και να προτείνει τη σωστή εξατομικευμένη λύση σε κάθε πελάτη του, του οποίου τις ανάγκες κατανοεί πρώτα βαθιά. Η επιβεβαίωση για τη σωστή επιλογή που έκανα - και σε επίπεδο ασφαλιστή και σε επίπεδο εταιρείας - ήρθε, όταν σε ένα μόλις μήνα έτυχε περιστατικό στο ένα παιδί μου, όπου με την καθοδήγηση του κύριου Ματωνάκη και τις άρτιες διαδικασίες της Εθνικής Ασφαλιστικής, αποζημιωθήκαμε άμεσα...

 • Μαρία Κανταρέλη (Αθήνα)

  Απόλυτα ικανοποιητική η επαφή μας. Προσπαθει να εντοπίσει και να εξηγήσει τα δυσνόητα και πιο σημαντικά σημεία ενος συμβολαίου ετσι ωστε κάθε ενδιαφερόμενος για νέα ασφάλεια να μπορεί να αξιολογήσει εναλλακτικές λύσεις. Είναι πολύ εξυπηρετικός από τη φύση του και κάνοντας εξαιρετική χρήση της τεχνολογίας απλοποιεί την ζωή όλων.
 • Κωνσταντίνος Αντωνίου (Ιδιωτικός Υπάλληλος - Αθήνα)

  Κατατοπιστικότατο site.Δεν υπήρχε πίεση. Η γραπτή πρόταση ήταν πλήρης γενικά αλλά και εξατομικευμένη. Γρήγορη, θετική και πλήρης ανταπόκριση. Γενικά είμαι απόλυτα ικανοποιημένος σε όλους τους τομείς της επικοινωνίας μας.
 • Ιωάννης Γιαννακόπουλος (Προγραμματιστής Η/Υ - Μαρούσι Αττικής)

  ο κ. Ματωνάκης είναι σωστός επαγγελματίας, γνώστης του ασφαλιστικού κλάδου, φιλικός και πάντοτε πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία/ερώτηση. Βασικό χαρακτηριστικό του επίσης είναι ότι απαντά πάντοτε επί του θέματος (to the point).
 • Δημήτρης Ζαχαρίας (Ιδιωτικός Υπάλληλος - Πειραιάς)

  Από την έρευνα αγοράς μου θεώρησα τον κύριο Ματωνάκη ως τον πλέον επαγγελματία από τις εναλλακτικές μου. Φιλικός , προσιτός , ανθρώπινος , εξαιρετικά ενημερωμένος για το αντικείμενο εργασίας του, κατάλαβε αμέσως τις απαιτήσεις και τις ανάγκες μου αποσπώντας την εμπιστοσύνη μου . Ένας εξαιρετικός επαγγελματίας που συνδυάζει την απλότητα και την συνέπεια με υψηλού επαγγελματικού επιπέδου συνεργασία .
 • Γεώργιος Μπέκας (Ιδιωτικός Υπάλληλος - Πειραιάς)

  Στον κο Ματωνάκη διακρίνω έναν γνώστη του αντικειμένου, άψογο επαγγελματία, και άμεσα διαθέσιμο με όλους τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας. Αν και δεν τον γνώριζα προσωπικά, έπειτα από αρκετό καιρό συζητήσεων και όντας λιγάκι δύσπιστος στο θέμα ασφάλειες υγείας μέσω διαδικτύου (παρόλο που είμαι γνώστης των νέων τεχνολογιών και των υπηρεσιών μέσω διαδικτύου - χώρος άλλωστε στον οποίο δραστηριοποιούμαι και εγώ), με προβλημάτισε το γεγονός της απόστασης, και ότι σε ενδεχόμενη ανάγκη ο ασφαλιστής μου θα βρίσκεται αρκετά μακριά.....
 • Νικολέτα Χαλκιαδάκη (Ιδιωτική Υπάλληλος - Αθήνα)

  Άψογος. Αποζημιώθηκα και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη.
 • Εμμανουήλ Φορτσάκης (Πολιτικός Μηχανικός Ηράκλειο Κρήτης)

  Κάθε Ασφαλιστική Εταιρεία κρίνεται κύρια την στιγμή που θα κλιθεί να αποζημιώσει τον Ασφαλισμένο. Μέχρι εκείνη την στιγμή η όποια κρίση αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίας από τον Ασφαλιστή προς τον Ασφαλισμένο. Ελπίζω να μη χρειαστεί ποτέ να κρίνω την Εθνική Ασφαλιστική για θέματα αποζημίωσης. Εξαιρετικός στην δουλειά του. Αποτελεί τιμή για την Εθνική Ασφαλιστική να έχει τέτοια στελέχη!
 • Κωνσταντίνος Φρουδαράκης (Μηχανολόγος - Ηράκλειο Κρήτης)

  Η Εθνική δεν είναι η φθηνότερη ασφαλιστική αλλά είναι η ασφαλέστερη επιλογή όσον αφορά την ταχύτητα και την πληρότητα των αποζημιώσεων σε περίπτωση που αυτές απαιτούνται. Ο κ.Ματωνάκης είναι άψογος στην δουλεία του και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του άμεσα. Κατά περιπτώσεις μάλιστα, ασχολείται με τις ανάγκες των πελατών του πέρα των τυπικών του υποχρεώσεων.
 • Γεώργιος Αναστασάκης (Επιχειρηματίας - Ηράκλειο Κρήτης)

  Πολύ άμεσος και διευκρινιστικός. Η Εθνική εμπνέει σιγουριά.
 • Ιωάννης Χαραλαμπίδης (Φιλόλογος - Ηράκλειο Κρήτης)

  Εξαιρετικά επαγγελματικός αλλά και πολύ ανθρώπινος, σοβαρός, γνώστης του αντικειμένου και αξιόπιστος. Τον εμπιστεύομαι. Αν είχα τη δυνατότητα θα έκανα και άλλα συμβόλαια ασφαλιστικής κάλυψης μαζί του. Σαν εταιρεία η Εθνική είναι αξιόπιστη, σοβαρή, υπεύθυνη και επαγγελματική. Λίγο ακριβότερη από ανταγωνιστές.
 • Στέφανος Αναστασάκης (Επιχειρηματίας - Ηράκλειο Κρήτης)

  Η συνεργασία μας παραμένει άψογη χωρίς κανένα μελανό σημείο. Πάντα ενημερωμένος, εξυπηρετικός και άμεσα διαθέσιμος. Στοιχεία πολύ βασικά για τον κλάδο.
 • Βασιλική Βεριβάκη (Επιχειρηματίας - Χανιά)

  Ο κ. Ματωνάκης είναι πολύ εξυπηρετικός και άψογος στην συνεργασία μας.Όποτε χρειάστηκα την βοήθειά του ήταν άμεση.
 • Γεώργιος Σφίγγας (Επιχειρηματίας - Ηράκλειο Κρήτης)

  Σε κάθε περίπτωση με εξυπηρέτησε απολύτως ικανοποιητικά (10)
 • Αναστασία Μπουχούρα (Επιχειρηματίας - Ηράκλειο)

  Ο δικός μας άνθρωπος. Ήρεμος και εξυπηρετικός.
 • Απόστολος Αγραφιώτης (Οδηγός Ταξί - Τρίκαλα)

  Πολύ καλός επαγγελματίας. Άμεση εξυπηρέτηση σε ό,τι και όποια ώρα ήθελα.
 • Νικ. Λεμονάκης ( Επιχειρηματίας - Ηράκλειο)

  Η Εθνική νομίζω ότι είναι από τις καλές ασφαλιστικές αλλά χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια ώστε ο πελάτης να αποκτήσει σιγουριά και εμπιστοσύνη. Ο κ. Ματωνάκης είναι αξιόλογος και συνεργάσιμος.
 • Γεώργιος Λαπιδάκης (Χειρουργός - Ηράκλειο Κρήτης)

  Αποζημιώθηκα και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος.
 • Μαρία Δημητράκη (Φιλόλογος - Ηράκλειο Κρήτης)

  O κ. Ματωνάκης είναι ένας αξιόλογος επαγγελματίας, γνώστης του αντικειμένου του και όποτε τον χρειάστηκα με εξυπηρέτησε απολύτως ικανοποιητικά!
 • Παναγιώτης Σαράφογλου (Ιδιωτικός Υπάλληλος - Αθήνα)

  Από την πρώτη κιόλας επαφή αντιλήφθηκα ότι είχα να κάνω με έναν αξιόλογο επαγγελματία, ειλικρινή και αξιόπιστο. Έχοντας ήδη επικοινωνία με άλλους επαγγελματίες ασφαλιστές στο παρελθόν, και όντας ήδη ασφαλισμένος, γνώριζα τι ακριβώς ζητούσα και τι περίμενα από την επικοινωνία μου. ο κος Ματωνάκης ανταποκρίθηκε με ειλικρίνεια και αμεσότητα, στάθηκε επακριβώς στις ανάγκες μου, δεν προσπάθησε δόλια να με παρασύρει σε ¨λάθος κατεύθυνση'', μου παρουσίασε τα θετικά της δικής του πρότασης, αλλά και τα θετικά σημεία του συμβολαίου που ήδη είχα, και με άφησε να κάνω μια αντικειμενική αξιολόγηση....
 • Δημήτριος Γρίβας (Δικηγόρος - Αθήνα)

  Σύγχρονη ιστοσελίδα, καλή τηλεφωνική επικοινωνία και σωστός γραπτός λόγος.
 • Αθανάσιος Ζέρβας (Καθηγητής Ξένων Γλωσσών - Κόρινθος)

  Ο κ. Ματωνάκης είναι ευγενής, φιλικός, άρτια καταρτισμένος και επαγγελματίας στο χώρο των οικονομικών και ασφαλίσεων, εξυπηρετικότατος, άμεσος στην επαφή του μαζί σου, ταχύτατος στις απαντήσεις του και απόλυτα κατανοητός!! Προσφέρει με πολύ καλή διάθεση τις γνώσεις του, συμμερίζεται τις αγωνίες σου, απαντά με απόλυτη σαφήνεια σε όλες σου τις ερωτήσεις και δεν είναι καθόλου πιεστικός! Δίνει χρόνο και χώρο σε κάθε συνομιλητή του να σκεφτεί και να αποφασίσει ανεπηρέαστος! Είναι άψογος στη συνεργασία μας!
 • test

  Δείτε όλα τα σχόλια

   

  ΟΔΗΓΟΙ

   

  10 σημεία για να επιλέξετε πρόγραμμα υγείας

  Η μεθοδολογία του my advisor ώστε να μπορέσετε να αξιολογήσετε αποτελεσματικά ένα ασφαλιστήριο υγείας.

  Πως επιλέγουμε ασφαλιστικό σύμβουλο

  Δέκα σημεία για να μπορέσετε να κρίνετε εάν ένας ασφαλιστικός σύμβουλος μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της υπηρεσίας.

  Ισόβια και ετήσια συμβόλαια

  Οι ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο τύπων ασφαλιστηρίων υγείας