Ασφάλιση για ανέργους και ανασφάλιστους

Οι άνεργοι είναι μια μεγάλη ομάδα του πληθυσμού με ιδιαιτερότητες. Η ασφάλισή τους πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά


Είναι δεδομένο ότι η ιδιωτική ασφάλιση υγείας πρέπει να είναι ισόβια εφόσον υπάρχει η δυνατότητα. Αυτό όμως ισχύει για άτομα που αναζητούν την μακροχρόνια εξασφάλισή τους σε θέματα υγείας.

Μια μεγάλη ομάδα του πληθυσμού στην Ελλάδα αντιμετωπίζει κάποια κοινά προβλήματα

  • Μακροχρόνια άνεργοι όπου η ασφάλιση από τον ΟΑΕΔ έχει λήξει
  • Άτομα που δουλεύουν ανασφάλιστοι 
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν πληρώνουν τον ΟΑΕΕ
  • Τελειόφοιτοι φοιτητές άνω των 25 όπου βγαίνουν από το οικογενειακό βιβλιάριο
  • Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες όπου δεν έκαναν ακόμα έναρξη στον ΟΑΕΕ και δουλεύουν ''μαύρα'' (π.χ. ιδιαίτερα μαθήματα)

Όλα τα παραπάνω άτομα έχουν ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό πέραν της έλλειψης ασφάλισης... Μειωμένο εισόδημα και οικονομική δυνατότητα. 

Επιπλέον, η ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί ιδανικά σαν συμπλήρωμα των δημόσιων ταμείων. Π.χ. το ταμείο θα καλύψει μέρος της απαλλαγής ή θα χρησιμοποιηθεί για τα ελαφρά περιστατικά, αφήνοντας την ιδιωτική να καλύψει τα σοβαρά έξοδα. Εάν προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε πλήρως τη δημόσια ασφάλιση τότε θα χρειαστούμε ένα πρόγραμμα με ελάχιστη ή καθόλου απαλλαγή. Τότε το κόστος γίνεται σχετικά υψηλό.

Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη... Σχεδόν κανείς από τις παραπάνω ομάδες δεν μπορεί να διαθέσει το απαραίτητο ποσό για μια πλήρη ιδιωτική ισόβια ασφάλιση χωρίς απαλλαγή. Επιπλέον δύσκολα θα αποκτήσει ένα ισόβιο πρόγραμμα με μεγάλη απαλλαγή για να μειώσει το κόστος καθώς και πάλι δεν θα έχει τα χρήματα για να καλύπτει την απαλλαγή (πχ 4-5-6.000€ ανά νοσηλεία).

Η εμπειρία λοιπόν λέει ότι οι άνθρωποι αυτοί θέλουν ''μια ασφάλεια για να κάνουν τη δουλειά τους μέχρι να μπουν σε κάποιο ταμείο και μετά βλέπουμε''. Είναι και πάλι καλύτερο από το να μείνουν εντελώς ανασφάλιστοι.

Την ανάγκη αυτή καλύπτει το ετησίως ανανεούμενο πρόγραμμα της ΕΘΝΙΚΗΣ  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ''ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ''.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ξεκάθαρο και απλό.

Καλύπτει σε ανασφάλιστους όλα τα έξοδα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο χωρίς απαλλαγή σύμφωνα με το τιμολόγιο των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ)

Ουσιαστικά με το πρόγραμμα αυτό ο ασφαλισμένος αντικαθιστά τις παροχές νοσηλείας ενός δημόσιου ταμείου με πολύ μικρότερο κόστος.

Να τονιστεί ότι το πρόγραμμα αυτό καλύπτει μόνο νοσηλεία και όχι επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία, εξετάσεις και φάρμακα εκτός νοσοκομείου. Επιπλέον, η διαδικασία αποζημίωσης είναι η απολογιστική. Δηλαδή πρώτα ο ασφαλισμένος εξοφλεί (μετρητά, επιταγή, πιστωτική κάρτα) το νοσοκομείο και μετά αποζημιώνεται από την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ.


 

Διαβάστε επίσης

Διαδικασία αποζημίωσης

Όροι και εξαιρέσεις των προγραμμάτων υγείας