
Πως καλύπτεται η ρομποτική χειρουργική στην Εθνική Ασφαλιστική.
Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη χειρουργική θεραπευτική αποτελεί δεδομένα η εφαρμογή των τεχνικών ρομποτικής χειρουργικής. Τις εξελίξεις ακολουθούν και οι ασφαλιστικές εταιρείες ώστε τα προγράμματά τους να είναι σύγχρονα και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε εποχής. Αυτό ισχύει και με την ρομποτική χειρουργική η οποία αρχίζει να αποτελεί μέρος των καλυπτόμενων μεθόδων, αλλά όχι ακόμα με μαζικό τρόπο.
Η ρομποτική αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο χειρουργικής, κατά την οποία ο χειρουργός είναι πλήρως αποστασιοποιημένος από τον ασθενή του και διεκπεραιώνει τη διαδικασία αποκλειστικά από την οθόνη ενός υπολογιστή. Υπόσχεται καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερο χρόνο αποκατάστασης με παράλληλα σημαντικά αυξημένο κόστος σε σχέση με πιο διαδεδομένες μεθόδους, όπως π.χ. η λαπαροσκόπηση. Στο αυξημένο κόστος συμβάλει φυσικά και η ανάγκη απόσβεσης της επένδυσης των μηχανημάτων από τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες πλέον έχουν εντάξει στις καλύψεις τους περιπτώσεις όπου η ρομποτική χειρουργική αποτελεί καλυπτόμενη επιλογή, αν και δεν αναφέρεται πολλές φορές ρητά στους όρους.
Η αποζημίωση της ρομποτικής δεν αναφέρεται ούτε στους όρους του Full της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά καλύπτεται σε περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη (μέθοδος Da Vinci).
Με βάση την καθημερινή πρακτική των αποζημιώσεων, μια ρομποτική μέθοδος θα καλυφθεί από την Εθνική αν αφορά κακοήθεια του προστάτη, και σε διαφορετική περίπτωση καλύπτει το κόστος μιας συμβατικής χειρουργικής (π.χ. λαπαροσκόπησης) με την οικονομική διαφορά να την επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος. Αντίστοιχη είναι η αντιμετώπιση της μεθόδου αυτής και στις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, άσχετα εάν για διαφημιστικούς λόγους αυτό δεν αναφέρεται στις προσφορές τους. Και επειδή ακριβώς στην πλειοψηφία των επεμβάσεων δεν θα αποζημιωθεί η ρομποτική μέθοδος, μεγάλη σημασία έχει ο πίνακας αμοιβών χειρουργών που έχει κάθε ασφαλιστήριο υγείας.
Και αν είναι απαραίτητο μια επέμβαση να γίνει ρομποτικά;
Εφόσον μιλάμε για κάποιο τόσο σοβαρό περιστατικό, είναι πάντα απαραίτητο να ζητηθεί προέγκριση από την εταιρεία ώστε να τεκμηριωθεί ιατρικά η αναγκαιότητα της ρομποτικής μεθόδου και να εξεταστεί το αίτημα από τον κλάδο αποζημιώσεων.
Αυτό πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον;
Το μεγάλο πλεονέκτημα των ετησίως ανανεούμενων συμβολαίων είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να βελτιωθούν οι όροι και οι καλύψεις. Επίσης, σε κάποια χρόνια η ρομποτική θα αποτελεί τη βασική μέθοδο χειρουργικής και θα αντικαταστήσει τις σημερινές. Όπως οι σημερινές μέθοδοι πριν 15 χρόνια φάνταζαν ''πειραματικές'' και εξεζητημένες αλλά σήμερα είναι κάτι δεδομένο. Αυτό αναμένεται να γίνει και με την κάλυψη των ρομποτικών μεθόδων από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Μέχρι τότε, ίσως να χρειαστεί να υπάρχει σαφής διευκρίνιση στους όρους από κάποιες εταιρείες. Άλλες εταιρείες μπορεί απλά να χρησιμοποιούν διευκρινιστικές εγκυκλίους για την ενημέρωση συνεργατών και ασφαλισμένων. Ίσως πάλι σαν ενδιάμεσο στάδιο να καλύπτονται οι ρομποτικές επεμβάσεις αποκλειστικά σε συμβεβλημένα νοσοκομεία όπου το κόστος θα είναι πιο καθορισμένο.
Προσωπικά θεωρώ ότι μεσοπρόσθεσμα θα είναι περιττή η συζήτηση για τον αν καλύπτεται ή όχι μια ρομποτική μέθοδος. Μέχρι τότε, καλό είναι να γνωρίζουμε τι συμβαίνει και να είμαστε επιφυλακτικοί σε κάθε είδους επιθετικό μάρκετινγκ που προβάλει τρανταχτά την κάλυψη της ρομποτικής και στους όρους του συμβολαίου μας προσγειώνει ανώμαλα. Τα ίδια είδαμε και με την κάλυψη των συγγενών παθήσεων μερικά χρόνια νωρίτερα.