Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2012 23:07

Οι τελευταίοι... τυχεροί της ισόβιας ασφάλισης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Από το capital.gr

 http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=3454331&nid=1679132

Τα... πάνω κάτω στην ιδιωτική ασφάλιση φέρνει η αναγκαία, λόγω του νέου πλαισίου κεφαλαιακών αναγκών, αλλαγή πλεύσης των ασφαλιστικών εταιρειών, σηματοδοτώντας το τέλος των ισόβιων νοσοκομειακών συμβολαίων. Με τη νέα Οδηγία Solvency II της Κομισιόν, οι ασφαλιστικές εταιρείες εγκαταλείπουν τα ισόβια συμβόλαια και στρέφονται, πλέον, σε προγράμματα ετήσιας ανανέωσης. Οι αλλαγές εκτιμάται ότι θα είναι δραματικές, ιδιαίτερα στον κλάδο της  υγείας, αλλάζοντας εντελώς το τοπίο, αφού ο ασφαλισμένος θα βλέπει ία ασφάλιστρα να αυξάνονται ανάλογα με τις συνθήκες. Η εξέλιξη αυτή προβλέπεται ότι θα επιβαρύνει τον τελικό κάτοχο του συμβολαίου και θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον στις σχέσεις ασφαλιστικής εταιρείας - ασφαλισμένου..... 

«Το νέο καθεστώς δίνει το δικαίωμα στις ασφαλιστικές να αλλάζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή τους όρους ασφάλισης», τονίζει έμπειρο στέλεχος μεγάλης ασφαλιστικής. «Οι ασφαλιστικές θα έχουν την ευχέρεια να καταργούν ζημιογόνα προγράμματα και να λανσάρουν νέα, με διαφορετικούς όρους, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς», συμπληρώνει.

Αυτοί που πλήττονται, για ακόμα μία φορά, περισσότερο από τους υπολοίπους είναι όσοι βρίσκονται σε ηλικία άνω των 60 ή 65 ετών, καθώς, στην περίπτωση που μια ασφαλιστική αποφασίσει την κατάργηση ενός προγράμματος, ο ασφαλισμένος κινδυνεύει να μείνει ανασφάλιστος. Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θεσπίζεται ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο κανόνων, που αφορά, αφενός, τα επαρκή κεφάλαια φερεγγυότητας των ασφαλιστικών και, αφετέρου, τη σωστή διαχείριση των κινδύνων.

Στην ουσία, η οδηγία κυρίως αφορά το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να διαθέτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Έτσι, γίνεται σαφές ότι τα προγράμματα ετήσιας ανανέωσης, σε αντίθεση με τα ισόβια, προσφέρουν σημαντικά περιθώρια ευελιξίας στις ασφαλιστικές. Αυτό συμβαίνει γιατί, πολύ απλά, αν μια εταιρεία κρίνει ότι κάποιο πρόγραμμα είναι ζημιογόνο, μπορεί να το σταματήσει, αφού δεν θα δεσμεύεται για την ισόβια εξυπηρέτησή του.

Εκτός από τις δεδομένες, όπως εκτιμούν έμπειρα στελέχη του κλάδου, προσπάθειες συνεργασιών και συγχωνεύσεων, οι ασφαλιστικές θα κάνουν ό,τι μπορούν για την κεφαλαιακή τους «εξυγίανση», εν όψει της νέας οδηγίας. Ήδη, κατευθύνουν τους νέους πελάτες σε ετήσια συμβόλαια -κυρίως ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης-, σε μια προσπάθεια να «μαζέψουν ό,τι μπορούν» πριν τεθεί σε ισχύ το αυστηρότερο πλαίσιο κανόνων. Στο κάδρο μπαίνουν, εκτός από τα νέα ασφαλιστικά προγράμματα που θα έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, και τα υφιστάμενα ισόβια συμβόλαια. Υπάρχει περίπτωση, εξηγεί στέλεχος ασφαλιστικής, να υπάρξουν ενέργειες παροχής κινήτρων για μετατροπή ισόβιων συμβολαίων σε ετήσια, με «δούρειο ίππο» τα χαμηλότερα ασφάλιστρα. Τα κίνητρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν χαρακτήρα αντισταθμιστικό, σε βαθμό τέτοιο ώστε η μετάβαση στο νέο «καθεστώς» να γίνει με το χαμηλότερο δυνατό «κόστος», τόσο για τις ασφαλιστικές όσο και για τους ασφαλισμένους.

Βέβαια, στην Ευρώπη, εδώ και αρκετά χρόνια, οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές διαθέτουν ετήσια συμβόλαια. Βασικό χαρακτηριστικό των συμβολαίων αυτών είναι το σαφέστατα χαμηλότερο ασφάλιστρο, σε σχέση με τα ισόβια προγράμματα. Στην Ελλάδα, κυρίως μετά το PSI, οι ασφαλιστικές βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα επάρκειας. Με τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα, αφενός «απελευθερώνονται» κεφάλαια και αφετέρου υπάρχει καλύτερη «διαχείριση» αναγκών. Η Οδηγία Solvency δεν πλήττει, όμως, μόνο τα ισόβια νοσοκομειακά προγράμματα, αλλά και τα αποταμιευτικά. Σε αυτό το πλαίσιο, «καταργούνται» σταδιακά οι εγγυημένες αποδόσεις, καθώς το τεχνικό εγγυημένο επιτόκιο αναμένεται να υποχωρήσει από το ύψος του 3%, που βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα, κοντά στο 1%, που κινούνται οι ευρωπαϊκές εταιρείες.

Επιπρόσθετα, με δεδομένη την αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής, ζητούμενο αποτελεί το κατά πόσο τα νέα αποταμιευτικά προγράμματα είναι σε θέση να εγγυηθούν στους ασφαλισμένους ισόβια σύνταξη. Και αυτό, γιατί, στο τέλος του χρόνου, αλλάζουν οι πίνακες θνησιμότητας, επιφέροντας συντριπτικές αλλαγές, κυρίως για τους άνδρες. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της συμμετοχής στα συνταξιοδοτικά προγράμματα έως και 30% από τη αρχή του νέου έτους.

Μεταξύ των πιο έτοιμων οι ελληνικές εταιρείες

Μπορεί η εφαρμογή του νέου πλαισίου να βρίσκεται... προ των πυλών, ωστόσο το επίπεδο ετοιμότητας διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα και από ασφαλιστική σε ασφαλιστική. Έρευνα που πραγματοποίησε η Ernst & Young σε 160 μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες ανά την Ευρώπη αποκάλυψε ότι το 57% των ασφαλιστικών πιστεύουν ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο για να συμμορφωθούν με το Solvency II έως τον Ιανουάριο του 2014.

Οι διαφορές, όμως, μεταξύ των χωρών είναι δραματικές. Το ποσοστό των ελληνικών, βρετανικών, ολλανδικών, πολωνικών και ισπανικών ασφαλιστικών εταιρειών που εκτιμούν ότι θα είναι έτοιμες πριν από το 2014 ανέρχεται σε 90%, όταν οι βελγικές, γαλλικές, γερμανικές και ιταλικές ασφαλιστικές αναφέρουν, σε ποσοστό που φτάνει το 70%, ότι δεν θα είναι έτοιμες πριν από το 2014. Μάλιστα, ως οι λιγότερο προετοιμασμένες εμφανίζονται οι γερμανικές και οι ιταλικές.Ενδιαφέρον είναι, επίσης, το στοιχείο ότι σχεδόν το 43% των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών δεν περιμένει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Solvency II μέχρι το 2014 ή και αργότερα.

Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές βρίσκονται, σε γενικές γραμμές, αρκετά κοντά όσον αφορά την ετοιμότητα τους για την εφαρμογή του πρώτου πυλώνα της Solvency II, που θέτει νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις και κανόνες επενδύσεων. 0 «διχασμός» ως προς την ετοιμότητα τους είναι πιο εμφανής στην υιοθέτηση πρακτικών του δεύτερου πυλώνα, που αφορά κυρίως το risk management. Τέλος, απογοητευτικά είναι τα ευρήματα για τον τρίτο πυλώνα, που θέτει νέα πρότυπα για τη διαφάνεια και τη γνωστοποίηση μεγεθών, καθώς το 80% των ασφαλιστικών απέχει από τον στόχο.

Το χρονοδιάγραμμα και οι διεθνείς επιπτώσεις

Η Οδηγία Solvency II αποτελεί μια θεμελιώδη αναθεώρηση του καθεστώτος κεφαλαιακής επάρκειας για την ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία. Στοχεύει στην εφαρμογή ενός αναθεωρημένου πλαισίου κεφαλαιακών απαιτήσεων και προτύπων διαχείρισης κινδύνου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες απαιτήσεις φερεγγυότητας. Το χρονοδιάγραμμα για τη Solvency II προβλέπει μεταφορά του πλαισίου στο εθνικό δίκαιο των χωρών-μελών έως τις 30 Ιουνίου του 2013 και πλήρη εφαρμογή της οδηγίας από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις, ενώ το θέμα είναι ακόμη ανοιχτό, λόγω συγκεκριμένων διαφωνιών.Άλλωστε, η αναβολή της ψήφισης της Οδηγίας Omnibus II, βασικού «συστατικού» της Solvency II, οφείλεται στα αδιέξοδα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κομισιόν.

Σημειώνεται, επίσης, η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), Gabriel Bernandino, με την οποία το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις ασφαλιστικές εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το 201 5, ενώ ίσως να αναβληθεί για το 2016.Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλες ασφαλιστικές ενώσεις της Ευρώπης, όπως η γερμανική GDV και η γαλλική FFSA, εκφράζουν ανησυχίες αναφορικά με την πολυπλοκότητα και τα προσδοκώμενα οφέλη της Solvency II.

Οι ενώσεις κάνουν λόγο για πιθανότητα κατάργησης ασφαλιστικών προϊόντων με μακροπρόθεσμες εγγυήσεις, τονίζουν τον κίνδυνο συγκέντρωσης της αγοράς, αύξησης του λειτουργικού κόστους και, φυσικά, ενδεχόμενη μετακύ-λιση μέρους του κόστους στον ασφαλιζόμενο.

Βελτιωμένες πρακτικές

Οι επιπτώσεις του νέου κανονιστικού πλαισίου δεν περιορίζονται στα στενά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές είναι πλέον παγκόσμιες εταιρείες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αμερικανικές εταιρείες που είναι θυγατρικές ευρωπαϊκών ασφαλιστικών θα πρέπει να συγχωνευτούν με τη μητρική και οι κανόνες της Solvency II θα αφορούν την ενοποιημένη οντότητα. H Solvency II λειτουργεί ως ένα πλαίσιο για βελτιωμένες πρακτικές που αφορούν τη διαχείριση κεφαλαίου, τη διαχείριση κινδύνων, την υποβολή οικονομικών καταστάσεων, τη διαφάνεια και τη συμμόρφωση των ασφαλιστικών. Οι αμερικανικές εταιρείες που θα εφαρμόσουν τη Solvency II με στόχο να ενοποιήσουν κίνδυνο, επιδόσεις και στρατηγική ενδέχεται να βρεθούν σε θέση ισχύος για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές αλλαγές.

Ως αποτέλεσμα, η διευρυμένη υιοθέτηση της Solvency II από τις πολυεθνικές ασφαλιστικές μπορεί να ενισχύσει τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αμερικανικές εταιρείες, από την πλευρά τους, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν ένα πλαίσιο καλύτερης διαχείρισης των κινδύνων, προκειμένου να συμβαδίσουν με τη νέα παγκόσμια πραγματικότητα.

Προληπτικά μέτρα για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών

Τη μεταβατική αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου της ασφαλιστικής αγοράς ετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Το ισχύον καθεστώς χρονολογείται από το 1970 και θεωρείται παντελώς ανεπαρκές. Η πρόταση αναθεώρησης θα κατατεθεί σύντομα στο ΥΠΟΙΚ, αφού μεσολαβήσει μια διαβούλευση με τις ασφαλιστικές εταιρείες.Οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν -συνδέονται από τη Solvency II- σε πρώτη φάση θα αφορούν «προληπτικά μέτρα». Όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, το ισχύον καθεστώς παραμένει γυμνό ως προς τη διασφάλιση του έγκαιρου εντοπισμού προβλημάτων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές.Οι αλλαγές, εφόσον υιοθετηθούν και νομοθετηθούν από το ΥΠΟΙΚ, θα δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ελέγχου και εποπτείας που θα είναι ικανό «να προλάβει προβληματικές καταστάσεις, να επιβάλει διορθωτικές κινήσεις και να αποφύγει απρόβλεπτες κρίσεις στον ιδιωτικό ασφαλιστικό χώρο...».

Σε δεύτερη φάση και εφόσον καταλήξει η Κομισιόν στην τελική μορφή της οδηγίας, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση περισσότερο από δύο χρόνια, θα ακολουθήσει η τελική φάση προσαρμογής του εγχώριου ασφαλιστικού συστήματος, με βάση το περιεχόμενο της νέας οδηγίας. Η προεργασία στην ΤτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχει μπει στην τελική της φάση, προκειμένου να «περάσει» από τη διοίκηση της τράπεζας, πριν μπει σε διαβούλευση με την Ένωση των Ασφαλιστικών Εταιρειών. Το θέμα παρακολουθείται από κοντά και από την τρόικα, καθώς οι «αλλαγές» στο νομοθετικό καθεστώς των ασφαλιστικών εταιρειών συνδέονται άμεσα και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 24ης Νοεμβρίου.

Διαβάστηκε 6251 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2012 23:23

Σας ενδιαφέρει η ιδιωτική ασφάλιση υγείας;

Σίγουρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να σας καλύπτει.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ

Ηράκλειο | Αθήνα | Θεσσαλονίκη

Ενιαία γραμμή επικοινωνίας: 211 800 4634

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΑΣ 

 • Κατερίνα Γαλανού (Δημοσιογράφος - Αθήνα)

  Εξαιρετική η μέχρι τώρα συνεργασία μας. Άκρως επαγγελματική με το σωστό βαθμό οικειότητας. Βοηθάει τον πελάτη της Εθνικής να έχει την αίσθηση ενός πολύ σοβαρού επαγγελματία και ταυτοχρόνως ενός ανθρώπου πρόθυμου να βοηθήσει ανά πάσα στιγμή. Δεν "παγιδεύει" τον πελάτη, επισημαίνει με σχολαστικότητα τις μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να είναι κρίσιμες και ανταποκρίνεται με εξαιρετική συνέπεια και ταχύτητα στα αιτήματα ή τις απορίες. Είναι ένας ευπρόσωπος ασφαλιστικός σύμβουλος. Μέχρι στιγμής η επικοινωνία μου με την Εθνική με σύνδεσμο τον κ. Ματωνάκη είναι εξαιρετική. Προσβλέπω το ίδιο και στο μέλλον.
 • Μαρία Κούνα (Ιδ. Υπάλληλος - Γλυφάδα Αττικής)

  Ο κος Ματωνάκης με κέρδισε πριν καν τον γνωρίσω μέσα απο την εξαιρετική ιστοσελίδα του. Συνεργαστήκαμε εξ' ολοκλήρου διαδικτυακά κ από την πρώτη κιόλας ηλεκτρονική μας επικοινωνία κατάλαβα οτι βρήκα αυτό που ζητούσα σε έναν συνεργάτη. Είναι εξαιρετικά καταρτισμένος κ έτοιμος να απαντήσει με σαφήνεια σε ό,τι ακριβώς ερωτηθεί χωρις να ξεφεύγει ποτέ από το θέμα, χωρίς κλισέ κ γενικότητες. Αν και σε τόσο νεαρή ηλικία είναι απο τους πιο σωστούς επαγγελματίες που γνωρίζω.
 • Ρένα Παρασκευοπούλου (Ιδ. Υπάλληλος - Αγία Παρασκευή Αττικής)

  Ο κύριος Ματωνάκης είναι για εμένα ο ορισμός του σωστού επαγγελματία. Είναι τρομερά άμεσος, αφιερώνει πολύ χρόνο για να πείσει με επιχειρήματα και να προτείνει τη σωστή εξατομικευμένη λύση σε κάθε πελάτη του, του οποίου τις ανάγκες κατανοεί πρώτα βαθιά. Η επιβεβαίωση για τη σωστή επιλογή που έκανα - και σε επίπεδο ασφαλιστή και σε επίπεδο εταιρείας - ήρθε, όταν σε ένα μόλις μήνα έτυχε περιστατικό στο ένα παιδί μου, όπου με την καθοδήγηση του κύριου Ματωνάκη και τις άρτιες διαδικασίες της Εθνικής Ασφαλιστικής, αποζημιωθήκαμε άμεσα...

 • Μαρία Κανταρέλη (Αθήνα)

  Απόλυτα ικανοποιητική η επαφή μας. Προσπαθει να εντοπίσει και να εξηγήσει τα δυσνόητα και πιο σημαντικά σημεία ενος συμβολαίου ετσι ωστε κάθε ενδιαφερόμενος για νέα ασφάλεια να μπορεί να αξιολογήσει εναλλακτικές λύσεις. Είναι πολύ εξυπηρετικός από τη φύση του και κάνοντας εξαιρετική χρήση της τεχνολογίας απλοποιεί την ζωή όλων.
 • Κωνσταντίνος Αντωνίου (Ιδιωτικός Υπάλληλος - Αθήνα)

  Κατατοπιστικότατο site.Δεν υπήρχε πίεση. Η γραπτή πρόταση ήταν πλήρης γενικά αλλά και εξατομικευμένη. Γρήγορη, θετική και πλήρης ανταπόκριση. Γενικά είμαι απόλυτα ικανοποιημένος σε όλους τους τομείς της επικοινωνίας μας.
 • Ιωάννης Γιαννακόπουλος (Προγραμματιστής Η/Υ - Μαρούσι Αττικής)

  ο κ. Ματωνάκης είναι σωστός επαγγελματίας, γνώστης του ασφαλιστικού κλάδου, φιλικός και πάντοτε πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία/ερώτηση. Βασικό χαρακτηριστικό του επίσης είναι ότι απαντά πάντοτε επί του θέματος (to the point).
 • Δημήτρης Ζαχαρίας (Ιδιωτικός Υπάλληλος - Πειραιάς)

  Από την έρευνα αγοράς μου θεώρησα τον κύριο Ματωνάκη ως τον πλέον επαγγελματία από τις εναλλακτικές μου. Φιλικός , προσιτός , ανθρώπινος , εξαιρετικά ενημερωμένος για το αντικείμενο εργασίας του, κατάλαβε αμέσως τις απαιτήσεις και τις ανάγκες μου αποσπώντας την εμπιστοσύνη μου . Ένας εξαιρετικός επαγγελματίας που συνδυάζει την απλότητα και την συνέπεια με υψηλού επαγγελματικού επιπέδου συνεργασία .
 • Γεώργιος Μπέκας (Ιδιωτικός Υπάλληλος - Πειραιάς)

  Στον κο Ματωνάκη διακρίνω έναν γνώστη του αντικειμένου, άψογο επαγγελματία, και άμεσα διαθέσιμο με όλους τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας. Αν και δεν τον γνώριζα προσωπικά, έπειτα από αρκετό καιρό συζητήσεων και όντας λιγάκι δύσπιστος στο θέμα ασφάλειες υγείας μέσω διαδικτύου (παρόλο που είμαι γνώστης των νέων τεχνολογιών και των υπηρεσιών μέσω διαδικτύου - χώρος άλλωστε στον οποίο δραστηριοποιούμαι και εγώ), με προβλημάτισε το γεγονός της απόστασης, και ότι σε ενδεχόμενη ανάγκη ο ασφαλιστής μου θα βρίσκεται αρκετά μακριά.....
 • Νικολέτα Χαλκιαδάκη (Ιδιωτική Υπάλληλος - Αθήνα)

  Άψογος. Αποζημιώθηκα και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη.
 • Εμμανουήλ Φορτσάκης (Πολιτικός Μηχανικός Ηράκλειο Κρήτης)

  Κάθε Ασφαλιστική Εταιρεία κρίνεται κύρια την στιγμή που θα κλιθεί να αποζημιώσει τον Ασφαλισμένο. Μέχρι εκείνη την στιγμή η όποια κρίση αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίας από τον Ασφαλιστή προς τον Ασφαλισμένο. Ελπίζω να μη χρειαστεί ποτέ να κρίνω την Εθνική Ασφαλιστική για θέματα αποζημίωσης. Εξαιρετικός στην δουλειά του. Αποτελεί τιμή για την Εθνική Ασφαλιστική να έχει τέτοια στελέχη!
 • Κωνσταντίνος Φρουδαράκης (Μηχανολόγος - Ηράκλειο Κρήτης)

  Η Εθνική δεν είναι η φθηνότερη ασφαλιστική αλλά είναι η ασφαλέστερη επιλογή όσον αφορά την ταχύτητα και την πληρότητα των αποζημιώσεων σε περίπτωση που αυτές απαιτούνται. Ο κ.Ματωνάκης είναι άψογος στην δουλεία του και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του άμεσα. Κατά περιπτώσεις μάλιστα, ασχολείται με τις ανάγκες των πελατών του πέρα των τυπικών του υποχρεώσεων.
 • Γεώργιος Αναστασάκης (Επιχειρηματίας - Ηράκλειο Κρήτης)

  Πολύ άμεσος και διευκρινιστικός. Η Εθνική εμπνέει σιγουριά.
 • Ιωάννης Χαραλαμπίδης (Φιλόλογος - Ηράκλειο Κρήτης)

  Εξαιρετικά επαγγελματικός αλλά και πολύ ανθρώπινος, σοβαρός, γνώστης του αντικειμένου και αξιόπιστος. Τον εμπιστεύομαι. Αν είχα τη δυνατότητα θα έκανα και άλλα συμβόλαια ασφαλιστικής κάλυψης μαζί του. Σαν εταιρεία η Εθνική είναι αξιόπιστη, σοβαρή, υπεύθυνη και επαγγελματική. Λίγο ακριβότερη από ανταγωνιστές.
 • Στέφανος Αναστασάκης (Επιχειρηματίας - Ηράκλειο Κρήτης)

  Η συνεργασία μας παραμένει άψογη χωρίς κανένα μελανό σημείο. Πάντα ενημερωμένος, εξυπηρετικός και άμεσα διαθέσιμος. Στοιχεία πολύ βασικά για τον κλάδο.
 • Βασιλική Βεριβάκη (Επιχειρηματίας - Χανιά)

  Ο κ. Ματωνάκης είναι πολύ εξυπηρετικός και άψογος στην συνεργασία μας.Όποτε χρειάστηκα την βοήθειά του ήταν άμεση.
 • Γεώργιος Σφίγγας (Επιχειρηματίας - Ηράκλειο Κρήτης)

  Σε κάθε περίπτωση με εξυπηρέτησε απολύτως ικανοποιητικά (10)
 • Αναστασία Μπουχούρα (Επιχειρηματίας - Ηράκλειο)

  Ο δικός μας άνθρωπος. Ήρεμος και εξυπηρετικός.
 • Απόστολος Αγραφιώτης (Οδηγός Ταξί - Τρίκαλα)

  Πολύ καλός επαγγελματίας. Άμεση εξυπηρέτηση σε ό,τι και όποια ώρα ήθελα.
 • Νικ. Λεμονάκης ( Επιχειρηματίας - Ηράκλειο)

  Η Εθνική νομίζω ότι είναι από τις καλές ασφαλιστικές αλλά χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια ώστε ο πελάτης να αποκτήσει σιγουριά και εμπιστοσύνη. Ο κ. Ματωνάκης είναι αξιόλογος και συνεργάσιμος.
 • Γεώργιος Λαπιδάκης (Χειρουργός - Ηράκλειο Κρήτης)

  Αποζημιώθηκα και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος.
 • Μαρία Δημητράκη (Φιλόλογος - Ηράκλειο Κρήτης)

  O κ. Ματωνάκης είναι ένας αξιόλογος επαγγελματίας, γνώστης του αντικειμένου του και όποτε τον χρειάστηκα με εξυπηρέτησε απολύτως ικανοποιητικά!
 • Παναγιώτης Σαράφογλου (Ιδιωτικός Υπάλληλος - Αθήνα)

  Από την πρώτη κιόλας επαφή αντιλήφθηκα ότι είχα να κάνω με έναν αξιόλογο επαγγελματία, ειλικρινή και αξιόπιστο. Έχοντας ήδη επικοινωνία με άλλους επαγγελματίες ασφαλιστές στο παρελθόν, και όντας ήδη ασφαλισμένος, γνώριζα τι ακριβώς ζητούσα και τι περίμενα από την επικοινωνία μου. ο κος Ματωνάκης ανταποκρίθηκε με ειλικρίνεια και αμεσότητα, στάθηκε επακριβώς στις ανάγκες μου, δεν προσπάθησε δόλια να με παρασύρει σε ¨λάθος κατεύθυνση'', μου παρουσίασε τα θετικά της δικής του πρότασης, αλλά και τα θετικά σημεία του συμβολαίου που ήδη είχα, και με άφησε να κάνω μια αντικειμενική αξιολόγηση....
 • Δημήτριος Γρίβας (Δικηγόρος - Αθήνα)

  Σύγχρονη ιστοσελίδα, καλή τηλεφωνική επικοινωνία και σωστός γραπτός λόγος.
 • Αθανάσιος Ζέρβας (Καθηγητής Ξένων Γλωσσών - Κόρινθος)

  Ο κ. Ματωνάκης είναι ευγενής, φιλικός, άρτια καταρτισμένος και επαγγελματίας στο χώρο των οικονομικών και ασφαλίσεων, εξυπηρετικότατος, άμεσος στην επαφή του μαζί σου, ταχύτατος στις απαντήσεις του και απόλυτα κατανοητός!! Προσφέρει με πολύ καλή διάθεση τις γνώσεις του, συμμερίζεται τις αγωνίες σου, απαντά με απόλυτη σαφήνεια σε όλες σου τις ερωτήσεις και δεν είναι καθόλου πιεστικός! Δίνει χρόνο και χώρο σε κάθε συνομιλητή του να σκεφτεί και να αποφασίσει ανεπηρέαστος! Είναι άψογος στη συνεργασία μας!
 • test

  Δείτε όλα τα σχόλια

   

  ΟΔΗΓΟΙ

   

  10 σημεία για να επιλέξετε πρόγραμμα υγείας

  Η μεθοδολογία του my advisor ώστε να μπορέσετε να αξιολογήσετε αποτελεσματικά ένα ασφαλιστήριο υγείας.

  Πως επιλέγουμε ασφαλιστικό σύμβουλο

  Δέκα σημεία για να μπορέσετε να κρίνετε εάν ένας ασφαλιστικός σύμβουλος μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της υπηρεσίας.

  Ισόβια και ετήσια συμβόλαια

  Οι ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο τύπων ασφαλιστηρίων υγείας