Ετήσια και ισόβια συμβόλαια. Το ‘’πρόβλημα’’ των αυξήσεων.
Οι θεωρητικές αυξήσεις στα ισόβια προγράμματα είναι το βασικό ''αντεπιχείρημα''. Κακώς...
Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που γράψαμε το κομμάτι που καταγράφει τις διαφορές ανάμεσα στους δύο τύπους προγραμμάτων υγείας, τα ισόβια και τα ετησίως ανανεούμενα. Από τότε ακόμα περισσότερες εταιρείες έχουν διακόψει την παροχή ισόβιων συμβολαίων υγείας και τα αντικατέστησαν με ετήσια. Αυτή θα είναι και γενικά η εξέλιξη για όλες τις εταιρείες αργά ή γρήγορα.
Όσο όμως υπάρχει νόημα στο δίλλημα αυτό, θα πρέπει να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα για το οποίο ζητείται η γνώμη μας από συναδέλφους και ασφαλισμένους. Βασικό επιχείρημα των συναδέλφων που θέλουν να υποστηρίξουν τα ετήσια προγράμματα είναι οι πιθανές αναπροσαρμογές ασφαλίστρων σε ένα ισόβιο.
Η αλήθεια είναι πως η προϊστορία των νοσοκομειακών προγραμμάτων έχει να δείξει πολλά παραδείγματα προγραμμάτων που ανέβασαν το κόστος τους ραγδαία. Και είναι δεδομένο επίσης ότι μια εταιρεία, αν θέλει να διακόψει ένα ισόβιο πρόγραμμα, δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να το καταστήσει ακριβότερο. Αυτό όμως μπορεί άνετα να γίνει και σε ένα ετήσιο πρόγραμμα. Κανείς δεν το απαγορεύει. Υπάρχουν μάλιστα και πρόσφατα περιστατικά ετήσιων προγραμμάτων με 5-6-7% αύξηση από το 2014.
Ακόμα όμως και αν δεν θέλει μια εταιρεία να παρουσιάσει αύξηση στα ασφάλιστρα, μπορεί πολύ εύκολα να καταργήσει ένα ετήσιο πρόγραμμα και να το αντικαταστήσει με ένα άλλο ακριβότερο. Π.χ. έστω ότι υπάρχει το πρόγραμμα ''Καταπληκτική Υγεία'' και αντικαθίσταται με το ''Εξαιρετική Υγεία'' το οποίο είναι 20% ακριβότερο. Ποιος μπορεί να φέρει αντίρρηση; Οι όροι αυτό προβλέπουν. Αντίθετα, σε ένα ισόβιο πρόγραμμα υπάρχουν κάποιες παράμετροι που αναφέρονται στους όρους και βάσει αυτών δικαιολογούνται και ''οριοθετούνται'' οι αυξήσεις.
Μήπως λοιπόν είναι ακόμα πιθανότερο να υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στα ετήσια προγράμματα καθώς δεν υπάρχει πρακτικά καμιά παράμετρος να τις περιορίζει; Ακόμα και να υπάρχει σε κάποια, όσο προβλέπεται δυνατότητα κατάργησης και αντικατάστασης με άλλο συμβόλαιο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση ετήσια συμβόλαια θα υπάρχουν πάντα ενώ ισόβια για πολύ λίγο.
Χωρίς λοιπόν να λέμε ότι ένα ισόβιο πρόγραμμα είναι εξ ορισμού ''πανάκεια'', όποιος μπορεί να το αποκτήσει καλό θα ήταν να το κάνει. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στο μέλλον, τότε πολύ εύκολα αλλάζει πρόγραμμα, ή και εταιρεία, και μεταβαίνει σε ένα ετήσιο.
Το αντίστροφο όμως δεν θα μπορεί να γίνει...
Ματωνάκης Χαράλαμπος