fbpx

Συγκριτικό: ING GOLD (Τράπεζα Πειραιώς) και Εθνική Πλεονεκτικό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(30 ψήφοι)

Η ING είναι μια ασφαλιστική εταιρεία παγκοσμίου μεγέθους και φήμης και δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στην Ελληνική Αγορά. Οι παλιότεροι θα τη θυμούνται με το όνομα ΝΝ (Nationale-Nederlanden). Μετά από ένα διάστημα μερικών ετών όπου η ING απείχε από τον κλάδο Υγείας και είχε μεταβιβάσει την εξυπηρέτηση των πελατών της στην Intreamerican, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή της στη συγκεκριμένη αγορά. Μεγάλη ήταν και η διαφημιστική της εκστρατεία με τα προγράμματα υγείας Orange Cross που είχε σαν στόχο να ''ανακοινώσει'' την επάνοδό της στα Ελληνικά δρώμενα...

 
Παρόλο που θα φαινόταν λογικότερο να γίνει μια παρουσίαση του Orange Cross στα πρότυπα και των άλλων παρουσιάσεων, θεωρώ ότι θα πρέπει να αναλυθεί το πρόγραμμα ING GOLD το οποίο προωθείται από το δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς και καλύπτει μόνο σε Συμβεβλημένα Ιδιωτικά Νοσοκομεία στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι απλός... Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων αυτή τη στιγμή και κατά πάσα πιθανότητα όλοι οι Έλληνες έχουν κάποια συνεργασία με αυτή. Με δεδομένο λοιπόν το ό,τι οι τράπεζες έχουν ρίξει τεράστιο βάρος, εσχάτως, στις ασφαλιστικές εργασίες (τα αποτελέσματα θα φανούν τα επόμενα χρόνια αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση), είναι πολύ πιθανότερο να προταθεί σε κάποιον το ING GOLD παρά το Orange Cross από κάποιο συνάδελφο της ING.
 
Θα χρησιμοποιηθεί το, ομολογουμένως εύχρηστο, έντυπο όρων και παροχών της Τράπεζας Πειραιώς ''Έντυπο ΛΥΣΕΙΣ GOLD / 1001 - ΙΣΧ. ΑΠΟ 15/03/2014''
 
 
 
Για να κατανοήσουμε καλύτερα τα χαρακτηριστικά του προγράμματος θα το συγκρίνουμε με το Πλεονεκτικό της Εθνικής. Δεν είναι προγράμματα άμεσα συναφή στον τρόπο λειτουργίας αλλά παρόμοια στο κόστος, λεπτομέρεια που, καλώς ή κακώς, έχει μεγάλη σημασία στις μέρες μας, αλλά αποτελεί και τρόπο ''προσέγγισης'' των ασφ. συμβούλων σε νέους πελάτες. 
 
Σημείωση: Κάθε πληροφορία που αναφέρεται παρακάτω αποτελεί προσωπική μου άποψη σαν πιστοποιημένος επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος και στηρίζεται σε όρους συμβολαίων από επίσημα ασφαλιστήρια. Δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση σύσταση αγοράς ή μη κανενός προγράμματος υγείας.
 
 
Στα θετικά του ING GOLD
  1. Ικανοποιητικό όριο κάλυψης ανά έτος ( 500.000€ )
  2. Δεν χρειάζεται προέγκριση κάποια νοσηλεία απλά ενημέρωση του γραφείου κίνησης του νοσοκομείου
  3. Η απαλλαγή του είναι στα λογικά επίπεδα της αγοράς και μπορεί να μειωθεί με χρήση άλλου φορέα
  4. Δεν εξαιρούνται οι συγγενείς παθήσεις
  5. Μεγάλο εύρος συμβεβλημένων νοσοκομείων στην Ελλάδα

 

Στα αρνητικά
  1. Είναι  ετησίως  ανανεούμενο  οπότε  δεν  γνωρίζουμε  την  εξέλιξη  ισχύος-κόστους-παροχών στο μέλλον. Κάποια από τις επόμενες ανανεώσεις λοιπόν μπορεί να γίνει ακριβή ή με χειρότερες παροχές.
  2. Μπορεί να διακοπεί για όλους τους ασφαλισμένους με καταστροφικά αποτελέσματα για άτομα που λόγω ηλικίας ή κατάστασης υγείας δεν μπορούν να ασφαλιστούν αλλού. Στους όρους δεν αναφέρεται κάποια πρόβλεψη για παροχή άλλου ασφαλιστηρίου (άρθρο 1 σελ 40 του βιβλίου των όρων).
  3. Καλύπτει μόνο σε Συμβεβλημένα Νοσοκομεία και καθόλου σε μη Συμβεβλημένα ή στο Εξωτερικό. Καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για αναγκαία αντιμετώπιση περιστατικού σε άλλο νοσοκομείο Ελλάδας ή Εξωτερικού(σελ. 32-37 των όρων).
Σύμφωνα με το Δεκάλογο των προγραμμάτων υγείας, αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των δύο είναι τα παρακάτω

 

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ / ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΗ
ING GOLD
ΌΡΙΟ ΚΑΛΥΨΗΣ
500.000€ ανά περίπτωση
500.000€ ανά έτος
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Ισόβια ακόμα και χωρίς ισόβια βασική ασφάλιση
Ετησίως ανανεούμενο χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία διακοπής
ΑΠΑΛΛΑΓΗ Ή ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΟ
Ευέλικτη: 1.020€, 1.270€, 1.500 βάσει θέσης / περίπτωση
1.500€/ περίπτωση
ΘΕΣΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ
Ελεύθερη επιλογή μέχρι Α
Β Θέση
ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗ
632€ με διπλασιασμό σε εξωτερικό & ΜΕΘ
Χωρίς όριο
ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ ΣΕ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟ
100%
100%
ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ ΣΕ ΜΗ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟ
100%
0%
ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (Ευρώπη)
100%
0%
ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ ΣΕ ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑ
100%
0%
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ
Βάσει πίνακα έως και 6.320€ με διπλασιασμό σε ΗΠΑ-Καναδά
δεν έχει νόημα καθώς καλύπτει μόνο σε συμβεβλημένα
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ;
Ελεύθερα χωρίς έγκριση
Χωρίς προέγκριση
ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ
100%
100%
BONUS ΧΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
125€/μέχρι 15 μέρες ημέρα ή χειρουργικό επίδομα έως 3.500€
70€ έως 10 ημέρες για νοσηλεία άνω των 2 ημερών
ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Καλύπτονται
Καλύπτονται
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΕΚΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ
Ισοβίως χωρίς έλεγχο υγείας στην πλησιέστερη κάλυψη
δεν παρέχεται οικογενειακό
ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ
Μέσος όρος 5-6% τα τελευταία έτη
?
ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΗΜΟΣΊΟΥ
20% των εξόδων μετά την απαλλαγή
10% των εξόδων μετά την απαλλαγή
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ
ΟΧΙ
ΟΧΙ
ΤΟΚΕΤΟΣ
ΟΧΙ
ΟΧΙ
ΕΤΗΣΙΟ Check up
ΟΧΙ
ΝΑΙ
ΤΕΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΤΟΜΙΚΑ για άνδρα 40 ετών
628€ με ισόβια βασική 3.000€
548€ 

 

Το ING GOLD αποτελεί μια πρόταση στη νέα γενιά προγραμμάτων που καλύπτουν μόνο σε συγκεκριμένα Νοσοκομεία. Σε σύγκριση με τέτοιου είδους προγράμματα έχει πλεονέκτημα την πληθώρα συμβεβλημένων νοσοκομείων, κυρίως βέβαια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Και τα προγράμματα αυτά έχουν χρησιμότητα και σίγουρα θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μιας μερίδας πολιτών. Συνήθως όμως, ακόμα και σε αυτά τα συμβόλαια υπάρχει μια πρόβλεψη για την περίπτωση όπου κάτι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε συμβεβλημένο νοσοκομείο. Έστω με μικρότερο ποσοστό κάλυψης και μετά από προέγκριση. Υπάρχει όμως. Εδώ δυστυχώς δεν υπάρχει, και αυτό είναι ένα σαφέστατο και ουσιώδες μειονέκτημα.

Επίσης, σαν ετησίως ανανεούμενο, δεν διασφαλίζεται κάποια σταθερότητα για τα επόμενα χρόνια ούτε στις παροχές ούτε στο κόστος. Ούτε επίσης προβλέπεται κάτι σε περίπτωση ολοκληρωτικής διακοπής του προγράμματος. Πρόκειται λοιπόν ξεκάθαρα για μια πρόσκαιρη λύση σε άτομα που δεν βλέπουν μακροχρόνια την ασφάλιση υγείας αλλά ζητούν κάτι για 1-2 χρόνια μέχρι, πιθανότατα, να αποκτήσουν Δημόσια ασφάλιση και να τη σταματήσουν. Εφόσον λοιπόν κάποιος συνειδητά έχει αυτά τα κριτήρια, τότε και μόνο τότε (κατά την άποψή μου βέβαια) το ING GOLD αποτελεί μια εναλλακτική συζητήσιμη.

Σε καμιά άλλη περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να αποτελέσει αντιπρόταση σε κάποιο παλαιότερης λογικής ασφαλιστήριο της ING ή άλλης εταιρείας απλά και μόνο για λόγους κόστους. Απλά σκεφτείτε τα εξής που ισχύουν βέβαια και για άλλα προγράμματα...

  • Τι γίνεται εάν χρειαστώ νοσηλεία στο εξωτερικό;
  • Τι γίνεται εάν το πρόγραμμα αλλάξει ή διακοπεί κι εγώ δεν μπορώ να ασφαλιστώ αλλού λόγω προβλημάτων υγείας που προέκυψαν στην πορεία;

Τα παραπάνω αποτελούν αποτύπωση των αντικειμενικών στοιχείων στους όρους του συμβολαίου μαζί με προσωπική ερμηνεία τους βάσει εμπειρίας και εξειδίκευσης. 

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει τις δικές του συγκρίσεις και φυσικά να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα...

 

 

 

 

Διαβάστηκε 13064 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019 19:17

Σας ενδιαφέρει η ιδιωτική ασφάλιση υγείας;

Μπορούμε να σας κάνουμε τις προτάσεις μας.

10 σημεία για να επιλέξετε πρόγραμμα υγείας

Η μεθοδολογία του my advisor ώστε να μπορέσετε να αξιολογήσετε αποτελεσματικά ένα ασφαλιστήριο υγείας.

Πως επιλέγουμε ασφαλιστικό σύμβουλο

Δέκα σημεία για να μπορέσετε να κρίνετε εάν ένας ασφαλιστικός σύμβουλος μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Ισόβια και ετήσια συμβόλαια

Οι ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο τύπων ασφαλιστηρίων υγείας